Prosta pasta kanapkowa z zielonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów, ziół oraz przypraw to smarowidło, które koniecznie musicie przygotować. Smakuje fantastycznie na świeżym pieczywie, podana na śniadanie, kolację bądź jako przekąska. Przygotowanie pasty kanapkowej z soczewicy jest ekstremalnie szybkie oraz proste. Jako, iż jej podstawą jest soczewica z puszki, nie ma potrzeby gotowania czegokolwiek. Soczewicę należy odlać z zalewy, włożyć do blendera i połączyć z pozostałymi składnikami poprzez zmiksowanie.
Bez dwóch zdań tę pastę kanapkową robi się w mniej niż 5 minut, dlatego też jest idealna na momenty, w których nie mamy ochoty na gotowanie lub nie wiemy co zaserwować na przykład na śniadanie. W domowej spiżarni warto jest mieć soczewicę w puszce, gdyż nigdy nie wiadomo kiedy może nam się przydać. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na pastę kanapkową z zielonej soczewicy. Smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową z zielonej soczewicy.
- 30 dkg zielonej soczewicy z puszki
- 1/2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego
- mały pęczek natki pietruszki
- 5 dkg suszonych pomidorów z zalewy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy

Jak zrobić pastę kanapkową z zielonej soczewicy.
Zieloną soczewicę z puszki wylać na sitko bądź na durszlak, odsączyć z zalewy po czym włożyć do blendera. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, ziarna marynowanego pieprzu zielonego, sól, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Miksować do momentu uzyskania kremowej, w miarę jednolitej konsystencji. Pastę z zielonej soczewicy przełożyć do pojemniczka lub miseczki, przykryć i wstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową z zielonej soczewicy.
Zieloną soczewicę odlałam z zalewy na sitko, nie płukałam jej wodą.
Oliwę z oliwek zastąpić można oliwą, w której marynowane są suszone pomidory. Ja po tę właśnie oliwę z suszonych pomidorów sięgam najczęściej kiedy robię pastę kanapkową z soczewicy.
Marynowanego zielonego pieprzu nie można zastąpić pieprzem mielonym. To pieprz marynowany nadaje tej paście niepowtarzanego smaku.
Lubisz dania z zielonej soczewicy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z pieczarek i soczewicy.


Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam