Rogaliki z dwóch składników przepis
|||

Rogaliki z dwóch składników

Rogaliki z dwóch składników czyli z mąki i serka mascarpone. Te kruche rogaliki są fenomenalne zarówno na słodko jak i na słono a czas ich przygotowania jest dość szybki. Przygotowanie rogalików z dwóch składników zaczynam od zrobienia ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję serek i mieszam składniki widelcem tak długo, aż zaczynają się łączyć. W tym momencie zaczynam wyrabianie składników dłonią, po czym zagniatam ciasto i wkładam je na jakiś czas do lodówki, aby tłuszcz dobrze połączył się z mąką co sprawi, iż po upieczeniu ciasto nabierze charakterystycznej dla tego typu ciasta kruchości. Po wyjęciu z lodówki, ciasto dzielę na dwie części i na raz pracuję tylko nad jedną z nich, pozostałą część trzymam w tym czasie w lodówce. Ciasto cienko wałkuję, kroję w trójkąty, które wypełniam nadzieniem i formuję w kształt rogala.

Formowanie ciasta w rogaliki robię w miarę możliwości szybko, aby ciasto spędziło jak najmniej czasu w temperaturze pokojowej. Rogale układam na blaszce, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez niemalże 28 minut. Upieczone rogaliki podaję dopiero po wystudzeniu. Te proste kruche rogale przygotować można także z nadzieniem wytrawnym. Wytrawne nadzienie, które sprawdzi się w tych rogalach to ser żółty, szynka, pieczarki, ser i szynka oraz szynka i mascarpone. Te proste rogaliki z dwóch składników są fajną przekąską imprezową bądź deserem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na rogaliki z dwóch składników i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Rogaliki z dwóch składników przepis
Rogaliki

Składniki na rogaliki z dwóch składników.

  • 25 dag serka mascarpone
  • 21 dag mąki pszennej + odrobina do podsypania

Dodatkowo:

  • marmolada bądź krem czekoladowy
  • 1 jajko
Rogaliki z dwóch składników przepis
Rogaliki

Jak zrobić rogaliki z dwóch składników.

Do miski przesiać mąkę, dodać zimny serek mascarpone i mieszać widelcem do momentu, w którym składniki zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie dłonią zagnieść ciasto, ułożyć na blacie i chwilę tylko wyrabiać, po czym owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 30-35 centymetrów. Z każdego koła wycinać trójkąty, na których podstawie kłaść marmoladę, zakładać ciastem i formować w kształt rogala. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować jajkiem. Tak przygotowane rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 26-28 minut. Upieczone rogale wystudzić przed podaniem.

Rogaliki z dwóch składników przepis
Rogaliki

Warto wiedzieć robiąc rogaliki z dwóch składników.

Rogaliki robiłam zarówno z mascarpone, które zawiera laktozę jak i z tym, które takowej laktozy nie ma. Ciasto z wykorzystaniem serka bez laktozy jest mniej klejące i mniej wilgotne, aniżeli to robione z serkiem z laktozą.

W zależności od tego ile oraz jak duże rogaliki chcemy uzyskać, ciasto podzielić można na mniej bądź więcej kawałków. Mniejsze rogaliki będą upieczone po 25-u minutach, natomiast rogaliki nieco większe po około 28-u minutach. Wszystko zależy również od tego jaki macie piekarnik, stąd też najlepiej jest obserwować piekące się rogaliki, gdyż przed wyjęciem z piekarnika powinny być one dobrze przypieczone i mieć ładny kolor.

Ilość marmolady, którą wykorzystałam do wypełnienia rogalików to 20 dag.

Lubisz rogaliki z nadzieniem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rogaliki drożdżowe z jagodami.

Rogaliki z dwóch składników przepis
Rogaliki
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rogaliki z dwóch składników
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *