Syllabub to słodki deser przygotowywany ze śmietanki lub mleka z dodatkiem wina lub cydru. Deser ten wywodzi się z Anglii. Moja ulubiona wersja syllabub to ta z dodatkiem owoców. Owoce, które świetnie sprawdzają się w tym deserze to rabarbar, owoce leśne czy chociażby wiśnie. Ja najbardziej lubię robić syllabub z dodatkiem rabarbaru i na taki właśnie syllabub zapraszam Was dzisiaj.
Do przygotowania deseru syllabub potrzebna jest śmietanka kremówka, którą dla uzyskania gęstszej konsystencji łączę z serkiem mascarpone. Śmietankę i serek mascarpone uzupełnia kremowy rabarbar, który najpierw lekko podgotowuję z dodatkiem cukru, wody oraz wina, a kiedy miękki studzę. Deser syllabub serwuję w pucharkach do deserów układając w nich najpierw rabarbar, a na nim śmietankę z mascarpone. Syllabub podaję na zimno. Polecam Wam poniższy przepis na syllabub z rabarbarem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na syllabub z rabarbarem.
- 30 dkg rabarbaru
- 2 goździki
- 3 łyżki cukru kryształu
- 50 ml wody
- 50 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 10 dkg serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Jak zrobić syllabub z rabarbarem.
Rabarbar umyć, pokroić na około 2-u centymetrowe kawałki i włożyć do garnka. Dodać wodę, cukier kryształ, goździki oraz czerwone wino. Garnek wstawić na ogień, całość zagotować, po czym gotować rabarbar na małym ogniu przez około 12 minut. Kolejno, garnek zdjąć z ognia, a miękki rabarbar wystudzić.
Do miski włożyć zimną śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem. Ubijać do momentu, w którym śmietana jest pół-sztywna. W tym momencie dodać serek mascarpone i kontynuować ubijanie, tak długo aż całość będzie dość gęsta. Śmietanki nie należy ubijać zbyt długo, aby jej nie przebić.
Do pucharków do serwowania włożyć zimny rabarbar, na którym ułożyć ubitą śmietankę z mascarpone. Pucharki z deserkiem przechowywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc syllabub z rabarbarem.
Z podanych ilości składników wychodzą dwa duże bądź cztery małe pucharki z deserem syllabub.
Przed ułożeniem ugotowanego rabarbaru w pucharkach do deserków, z rabarbaru należy wyjąć goździki.
Lubisz rabarbar? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką.


Dodaj komentarz