Prosty sos żurawinowy, który jest świetnym dodatkiem do mięs, serów, deserów oraz kanapek. Popularny w Zakopanem grillowany oscypek czy pieczony indyk serwowany w Stanach Zjednoczonych z okazji Święta Dziękczynienia, są prawdziwą ucztą dla podniebienia dzięki dodatkowi tegoż właśnie sosu. Sos ten przygotować można ze świeżych, mrożonych a nawet suszonych owoców żurawiny. W przypadku wykorzystania owoców suszonych ich ilość powinna być zdecydowanie mniejsza aniżeli ilość jaką wykorzystujemy robiąc ten sos ze świeżych czy mrożonych owoców.
Podstawową sosu żurawinowego są oczywiście owoce żurawiny lecz poza nimi potrzebna jest nam także woda lub/oraz sok pomarańczowy a także cukier kryształ bądź cukier brązowy. Sos urozmaicić można dodatkami takimi jak skórka pomarańczowa, rodzynki, wanilia, cynamon czy orzechy. Poniższy przepis na sos żurawinowy bazuje na kilku prostych tylko składnikach dlatego też nie znajdziecie w nim zbyt wielu dodatków. Zdecydowałam się jedynie na wykorzystanie otartej skórki pomarańczowej, którą otarłam z pomarańczy przed wyciśnięciem z niej soku. Gotowy sos ma słodko-cierpki smak, gdyż jak zapewne wiadomo owoce żurawiny charakteryzują się cierpkim smakiem i nawet dodatek sporej ilości cukru nie jest w stanie całkowicie tej cierpkości zniwelować.
Z czym podawać sos żurawinowy? Poza grillowanym mięsem oraz serem, sos ten pysznie łączy się z jogurtem naturalnym, ciastami i muffinami, kanapkami, tostami i naleśnikami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos żurawinowy.
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1/4 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 100 ml wody
- 15 dag cukru brązowego jasnego
- 25 dag świeżej bądź mrożonej żurawiny

Jak zrobić sos żurawinowy.
Do garnka wsypać brązowy cukier jasny, wlać wodę, sok pomarańczowy oraz otartą skórkę pomarańczową. Zagotować i gotować przez około 30 sekund, po czym wsypać żurawinę. Owoce przemieszać, doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu z tendencją do średniego przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos wystudzić i kiedy zimny przełożyć do słoiczka. Sos żurawinowy przetrzymywać w lodówce do 5 dni.

Warto wiedzieć robiąc sos żurawinowy.
Owoce żurawiny w trakcje gotowania będą pękać i lekko podskakiwać w garnku. Dobrze jest je zatem gotować na mniejszym ogniu i robić to na małym palniku. Garnek można także przykryć pokrywką.
Gotowy sos po wystudzeniu nabiera gęstej konsystencji.
Używamy świeżo-wycięniętego soku z pomarańczy a nie soku z kartonu.
Cukier brązowy zastąpić można cukrem kryształem lecz należy go dodać nieco mniejszą ilość chyba, że uwielbiacie super słodki sos.
Lubisz dania z żurawiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki z brie, pistacjami i żurawiną.


Dodaj komentarz