Rogaliki z dwóch składników czyli z mąki i serka mascarpone. Te kruche rogaliki są fenomenalne zarówno na słodko jak i na słono a czas ich przygotowania jest dość szybki. Przygotowanie rogalików z dwóch składników zaczynam od zrobienia ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję serek i mieszam składniki widelcem tak długo, aż zaczynają się łączyć. W tym momencie zaczynam wyrabianie składników dłonią, po czym zagniatam ciasto i wkładam je na jakiś czas do lodówki, aby tłuszcz dobrze połączył się z mąką co sprawi, iż po upieczeniu ciasto nabierze charakterystycznej dla tego typu ciasta kruchości. Po wyjęciu z lodówki, ciasto dzielę na dwie części i na raz pracuję tylko nad jedną z nich, pozostałą część trzymam w tym czasie w lodówce. Ciasto cienko wałkuję, kroję w trójkąty, które wypełniam nadzieniem i formuję w kształt rogala.
Formowanie ciasta w rogaliki robię w miarę możliwości szybko, aby ciasto spędziło jak najmniej czasu w temperaturze pokojowej. Rogale układam na blaszce, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez niemalże 28 minut. Upieczone rogaliki podaję dopiero po wystudzeniu. Te proste kruche rogale przygotować można także z nadzieniem wytrawnym. Wytrawne nadzienie, które sprawdzi się w tych rogalach to ser żółty, szynka, pieczarki, ser i szynka oraz szynka i mascarpone. Te proste rogaliki z dwóch składników są fajną przekąską imprezową bądź deserem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na rogaliki z dwóch składników i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rogaliki z dwóch składników.
- 25 dag serka mascarpone
- 21 dag mąki pszennej + odrobina do podsypania
Dodatkowo:
- marmolada bądź krem czekoladowy
- 1 jajko

Jak zrobić rogaliki z dwóch składników.
Do miski przesiać mąkę, dodać zimny serek mascarpone i mieszać widelcem do momentu, w którym składniki zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie dłonią zagnieść ciasto, ułożyć na blacie i chwilę tylko wyrabiać, po czym owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 30-35 centymetrów. Z każdego koła wycinać trójkąty, na których podstawie kłaść marmoladę, zakładać ciastem i formować w kształt rogala. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować jajkiem. Tak przygotowane rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 26-28 minut. Upieczone rogale wystudzić przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc rogaliki z dwóch składników.
Rogaliki robiłam zarówno z mascarpone, które zawiera laktozę jak i z tym, które takowej laktozy nie ma. Ciasto z wykorzystaniem serka bez laktozy jest mniej klejące i mniej wilgotne, aniżeli to robione z serkiem z laktozą.
W zależności od tego ile oraz jak duże rogaliki chcemy uzyskać, ciasto podzielić można na mniej bądź więcej kawałków. Mniejsze rogaliki będą upieczone po 25-u minutach, natomiast rogaliki nieco większe po około 28-u minutach. Wszystko zależy również od tego jaki macie piekarnik, stąd też najlepiej jest obserwować piekące się rogaliki, gdyż przed wyjęciem z piekarnika powinny być one dobrze przypieczone i mieć ładny kolor.
Ilość marmolady, którą wykorzystałam do wypełnienia rogalików to 20 dag.
Lubisz rogaliki z nadzieniem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rogaliki drożdżowe z jagodami.


Jeszcze takich nie robiłam. Będę musiała spróbować