Baba ghanoush to robione z pieczonego bakłażana danie w formie pasty lub dipu. Danie to ma kremową i gładką konsystencję i świetnie sprawdza się podane z niemalże każdym rodzajem pieczywa oraz z warzywami. Pieczywo, z którym podać można baba ghanoush to chlebek pita, podpłomyk, pieczywo tostowe, chipsy a także krakersy. Z kolei warzywa pasujące do tego wegańskiego dipu to wszelkiego rodzaju chrupiące warzywa takie jak ogórek, marchew oraz papryka.
Przygotowanie baba ghanoush zaczynam od umycia, osuszenia i upieczenia bakłażana. Bakłażana upiec można w całości i wtedy przed upieczeniem należy nakłuć go w kilku miejscach widelcem bądź upiec go przekrojonego na pół. Osobiście wybieram tę drugą opcję czyli piekę przekrojonego bakłażana, gdyż takowy piecze się nieco szybciej. Po upieczeniu i wystudzeniu z bakłażana usuwam miąższ, który układam na sitku celem pozbycia się z niego nadmiaru płynu. Na koniec miksuję wszystkie składniki przy pomocy blendera. Składniki baba ghanoush można także bardzo dokładnie rozgnieść widelcem zamiast je miksować lecz wtedy dip nie będzie miał, aż tak kremowej konsystencji jak ten, w którym składniki miksujemy. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na baba ghanoush i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na baba ghanoush.
- 2 duże bakłażany (70 dkg)
- 1 duży ząbek czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek + 1 łyżka
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 10 dkg tahini
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka krojonej natki pietruszki

Jak zrobić baba ghanoush.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, posmarować łyżką oliwy i ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry. Blachę z bakłażanem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie bakłażana wyjąć z piekarnika, wystudzić i następnie usunąć skórkę a miąższ ułożyć na sitku i odstawić na 25 minut. Do blendera włożyć zimny miąższ z bakłażana, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, tahini, oliwę, natkę oraz sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję.

Warto wiedzieć robiąc baba ghanoush.
Jeśli lubisz bardziej cierpki smak dipu to dodaj nieco więcej soku z cytryny.
Po przygotowaniu baba ghanoush przechowywać można przez około 3-4 dni w lodówce.
Bakłażana upiec można w piekarniku bądź przygotować na grillu.
Lubisz dania z bakłażanem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z bakłażana i orzechów włoskich.


Dodaj komentarz