Sałatka warstwowa z kurczakiem, marynowanymi oraz gotowanymi warzywami, serem i jajkiem – taka właśnie jest sałatka Leśna Polana. W sałatce tej znajdziemy marynowane pieczarki, mięso drobiowe z kurczaka, kukurydzę, ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe, ser oraz jajka. Składniki ułożone warstwami pokryte są majonezem i oprószone solą oraz pieprzem. Ta mięsno-warzywna sałatka prezentuje się pięknie na talerzu i ma fantastyczny smak. Jest świetna na przekąskę, którą zaserwować można na imieninach, urodzinach bądź z każdej innej okazji. Poniżej zostawiam wam przepis na sałatkę Leśna Polana i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę Leśna Polana.
- 40-45 dkg marynowanych pieczarek
- 35 dkg piersi z kurczaka
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 40 dkg ugotowanych ziemniaków
- 20 dkg ugotowanej marchewki
- 28 dkg kukurydzy z puszki
- 10 dkg tartego sera żółtego
- 20 dkg ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oleju
- 30 dkg majonezu

Jak zrobić sałatkę Leśna Polana.
Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć na patelnię wraz z olejem, 1/4 łyżeczką soli i słodką papryką. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 10 minut. Usmażonego kurczaka przełożyć na talerzyk i wystudzić. Ogórki konserwowe pokroić w małą kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku, pieczarki odlać z zalewy, kukurydzę odcedzić z wody, jajka, ziemniaki oraz marchew pokroić w średniej wielkości kostkę. Koperek oraz natkę pietruszki drobno posiekać.
Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na jej spodzie ułożyć pieczarki nóżką do góry, posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Następnie ułożyć warstwę kropionej marchewki, którą oprószyć szczyptą soli i pieprzu, po czym posmarować połową majonezu. Na majonezie ułożyć pokrojonego kurczaka, na nim kukurydzę, ogórka i ponownie oprószyć solą i pieprzem. Kolejno wyłożyć krojone jajka, tarty ser żółty, sól, pieprz, ziemniaki, ponownie sól, pieprz i na końcu majonez. Sałatkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki sałatkę przełożyć na talerz, można udekorować liśćmi świeżej sałaty masłowej.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę Leśna Polana.
Ziemniaki oraz marchew ugotowałam w łupinie, po ugotowaniu i wystudzeniu z obu warzyw usunęłam łupinę, a warzywa pokroiłam. Ziemniaki i marchew gotowałam przez około 30 minut lecz czas gotowania warzyw w głównej mierze zależy od ich wielkości.
Sałatkę przygotowałam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 23-ch centymetrów.
Jajka na twardo gotowałam przez 9 minut.
Lubisz sałatki z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczaka z fasolą i selerem.







Wygląda pięknie i smacznie. Chętnie spróbuję zrobić