Zdecydowanie zaliczam się do grona osób, które w swoim jadłospisie często sięgają po dania na bazie podrobów. Mają na to wpływ dwa czynniki – smak oraz cena. W przeciwieństwie do innych typów mięsa, podroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem, bez względu na to, który kawałek wybierzemy pewne jest, iż będzie miał on unikalny smak. Drugim czynnikiem jest oczywiście cena, gdyż jakby na to nie patrzeć podroby mają w miarę niską i przystępną cenę. Co to są podroby? Do podrobów zalicza się wszystkie jadalne narządy zwierzęce pochodzenia drobiowego, wieprzowego, wołowego, baraniego, koziego czy też jagnięcego. Do wyboru mamy wątroby, żołądki, ozory, płuca, serca, nerki, mózgi, grasicę, żołądki i wiele innych. Najpopularniejsza bez wątpienia jest wątroba i dania z niej przyrządzane takie jak pasztety czy smażona wątróbka, są powszechne.
Poza ceną oraz smakiem innym dość istotnym punktem, który przemawia za spożywaniem podrobów są ich wartości odżywcze, które zależą oczywiście od rodzaju użytego narządu. Ogólnie podroby zawierają sporą ilość białka, fosforu a także witaminy z grupy A oraz B. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania bazujące na podrobach, w tym na wątróbce, kaczych sercach oraz na grasicy. Przepis na gulasz z serc wieprzowych to moja aktualna proporcja na danie w wykorzystaniem podrobów wieprzowych. Poza nimi w tym gulaszu znajdziecie sporą ilość warzyw oraz śmietankę. Danie to jest dla cierpliwych, gdyż niestety ale czas gotowania serc wieprzowych do miękkości to niemalże 4 godziny. Sugeruję zatem przygotowanie tego dania po pracy, popołudniem kiedy to możemy je nastawić i zignorować przynajmniej na 3 godziny.
Z czym podawać gulasz z serc wieprzowych? Do gulaszu pasują wszelkiego typu kasze takie jak pęczak, kasza gryczana, kasza jaglana ale także na standardzie puree ziemniaczane bądź pieczywo. Poza sypkimi dodatkami zaserwować można również surówkę na przykład z kiszonej kapusty bądź ogórki kiszone.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz z serc wieprzowych.
- 700 ml bulionu warzywnego
- 80 dag oczyszczonych serc wieprzowych
- 15 dag cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 15 dag groszku
- 15 dag marchwi
- 2 liście laurowe
- 15 dag ziemniaków
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 100 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu

Jak zrobić gulasz z serc wieprzowych.
Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone serca pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki, włożyć razem do garnka, wlać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 25 minut. Kolejno dodać liście laurowe, 600 ml bulionu i zagotować. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny lub do momentu, w którym serca zaczynają mięknąć. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchew, sól, pieprz i kontynuować gotowanie przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groszek i gotować przez 10 minut. W kubku wymieszać 100 ml bulionu z mąką, musztardą i śmietanką, po czym wlać płyn do gotujących się z warzywami serc i kontynuować gotowanie przez 10 minut.

Warto wiedzieć robiąc gulasz z serc wieprzowych.
Łącznie gulasz gotowałam przez niemalże 4 godziny. Możliwe, iż jeśli serca pokroicie na plastry zamiast w kostkę to czas ich gotowania będzie krótszy.
Przed dodaniem do gulaszu serca wieprzowe należy bardzo dokładnie oczyścić i powycinać z nich błony.
Lubisz gulasz z serc? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gulasz z kaczych serc.


Dodaj komentarz