Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Tym razem jest to blok truskawkowy, który jest połączeniem ciasta biszkoptowego, biszkoptów ladyfingers i dwóch kremów: truskawkowego oraz waniliowego. Krem truskawkowy zrobiłam łącząc ze sobą zmiksowane truskawki, masło, wodę, cukier oraz budyń. Z kolei krem waniliowy powstał z połączenia masła, mleka, budyniu, cukru i ekstraktu waniliowego. Górę bloku truskawkowego udekorowałam świeżymi truskawkami. Ten blok truskawkowy prezentuje się fantastycznie a do tego jest niezwykle smaczny. Już teraz polecam Wam poniższy przepis na blok truskawkowy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na blok truskawkowy.
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg mąki pszennej
Krem truskawkowy:
- 25 dkg truskawek
- 6 dkg cukru kryształu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 gr)
- 15 dkg masła
- 200 ml wody
Krem waniliowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 gr)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dkg cukru kryształu
- 15 dkg masła
- 300 ml mleka
Dodatkowo:
- 6 biszkoptów ladyfingers
- świeże truskawki
Jak zrobić blok truskawkowy.
Biszkopt przygotowanie.
Do miski włożyć jajka, sól oraz cukier puder. Za pomocą robota ręcznego lub kuchennego ubijać przez 4-5 minut na puszystą, niemalże kremową masę. Kolejno, mniejszymi porcjami wmieszać mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wlać do niej ciasto biszkoptowe. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, po czym przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Krem truskawkowy jak przygotować.
Truskawki zmiksować, przelać przez gęste sitko i wlać do garnka. Dodać cukier, 100 ml wody i zagotować. W kubku wymieszać proszek budyniowy z 100 ml wody. Kiedy płyn na ogniu zaczyna się gotować zalać budyń. Mieszając nieustannie gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, dodać miękkie masło, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny krem utrzeć na kremową konsystencję robotem ręcznym lub robotem kuchennym.
Krem waniliowy jak przygotować.
Do garnka wlać 200 ml mleka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Zagotować. W kubku wymieszać 100 ml mleka z proszkiem budyniowym. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń. Gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, nieustannie mieszając. Kolejno, budyń zdjąć z ognia, dodać miękkie masło i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć na kremową konsystencję robotem ręcznym lub kuchennym.
Złożenie ciasta.
Krem truskawkowy oraz krem waniliowy włożyć do dwóch osobnych rękawów cukierniczych. Do formy, w której piekło się ciasto włożyć pierwszy blat biszkoptowy, na który wycisnąć część kremu waniliowego i część kremu truskawkowego. Kremy należy wyciskać naprzemiennie. Krem przykryć drugim blatem biszkoptowym, który również pokryć naprzemiennie wyciśniętymi kremami. Następnie na kremie ułożyć biszkopty ladyfingers, które także pokryć kremem. Z obu kremów odłożyć około 1/4 część, którą wykorzystać do obłożenia bloku na zewnątrz. Górę bloku truskawkowego udekorować świeżymi truskawkami.

Warto wiedzieć robiąc blok truskawkowy.
Mąkę oraz proszek do pieczenia należy koniecznie przesiać przez sitko.
Jajka wykorzystane do upieczenia biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
Użyłam formy do pieczenia o wymiarach 10 na 23 centymetra.
Aby uniknąć powstania tak zwanego kożucha na budyniach, warto jest je przykryć po ugotowaniu folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu bezpośrednio.
Budyń od momentu zagotowania należy gotować przez 2-3 minuty, nie od momentu wlania płyny z kubeczka do gotującego się płynu na ogniu.
Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę truskawkową.

Dodaj komentarz