Szparagi w cieście francuskim to rewelacyjny pomysł na szybką przekąskę, biorąc pod uwagę iż mamy w zapasie gotowe ciasto francuskie. Ciasto francuskie przygotować można w większej ilości samemu w domu i je zamrozić, bądź kupić gotowe ciasto w sklepie.
W przekąsce, którą chcę Wam dzisiaj polecić, ciasto francuskie połączone jest z zielonymi szparagami, odrobiną czarnego sezamu i soli. Przekąska ta nie zawiera ani sera ani boczku, z którymi zazwyczaj łączone są zielone szparagi. Szparagi w cieście francuskim z przepisu poniżej są świetną przekąską na imprezę, sprawdzą się równie fajnie podane jako dodatek do zupy krem lub jako danie śniadaniowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szparagi w cieście francuskim.
- 20 sztuk zielonych szparagów
- 27,5 dkg ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczka soli
Jak zrobić szparagi w cieście francuskim.
Jeśli masz ochotę na przygotowanie szparagów na domowym cieście francuskim, skorzystaj z przepisu na ciasto francuskie TUTAJ. W przeciwnym razie sięgnij po gotowe ciasto francuskie.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i pokroić wzdłuż dłuższego boku na 20, około 2-u centymetrowych pasków. Z zielonych szparagów usunąć łykowatą, twardą część, po czym zaczynając od górnej części każdego szparaga owinąć go ciastem francuskim. Każdy kolejny płat ciasta powinien lekko nachodzić na poprzedni.
Owinięte ciastem szparagi ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Do kubeczka wbić jajko, lekko roztrzepać je widelcem a następnie posmarować nim szparagowe zawijasy. Po wierzchu posypać całość czarnym sezamem oraz solą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć szparagi w cieście. Szparagi w cieście francuskim piec przez 30 do 35 minut. Ciasto powinno lekko się przyrumienić i nabrać złotego koloru.
Więcej propozycji na dania z dodatkiem szparagów znajdziecie w Daniach bezmięsnych.

Warto wiedzieć robiąc szparagi w cieście francuskim.
Każdy pasek ciasta francuskiego miał długość 24 centymetrów i szerokość 2-ch.
Ja twardą część szparagów od ich miękkiej części oddzielam w miejscu, w którym szparag pęka po jego nagięciu. Zawsze tak robię i uważam, iż jest to najlepszy sposób, gdyż daje mi całkowitą pewność, iż użyty przeze mnie szparag na pewno jest miękki i nie ma włókien.
Lubisz zielone szparagi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szparagi owinięte boczkiem.

Dodaj komentarz