Jeśli lubisz placki smażone na oleju to poniższy przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Do przygotowania placków z pieczarek i polenty potrzebujesz tylko kilka składników. Podstawą placków są smażone pieczarki, ugotowana polenta, jajka oraz mąka. Placki do smaku doprawione są solą, pieprzem oraz odrobiną zielonej cebulki.
Placki z pieczarek i polenty swoją konsystencją jak i wyglądem przypominają placki ziemniaczane. Zdecydowałam się na podanie moich placków z kwaśną śmietaną czyli tak samo jak zazwyczaj podaję placki ziemniaczane. Przepis na placki z pieczarek i polenty, to bez wątpienia przepis, który musisz wypróbować.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na placki z pieczarek i polenty.
- 15 dkg polenty
- 50 dkg pieczarek
- 800 ml wody
- 2 zielone cebule
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 6 pełnych łyżek mąki
Dodatkowo:
- olej słonecznikowy do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić placki z pieczarek i polenty.
Do garnka wlać wodę, zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować, małą strużką wsypać polentę, cały czas mieszając. Polentę gotować na małym ogniu przez 12 minut, pamiętając o jej częstym mieszaniu. Ugotowaną polentę zdjąć z ognia i wystudzić.
Pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelnię wlać olej, dodać pokrojone pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Usmażone pieczarki zdjąć z ognia i wystudzić.
W dużej misce wymieszać zimną polentę, pieczarki, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz drobno krojoną zieloną cebulkę. Po wymieszaniu odstawić całość na 20 minut.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej na patelni jest gorący łyżką wykładać placki. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Usmażone placki wykładać na papierowy ręcznik celem odsączenia oleju. Placki podawać z kwaśną śmietaną. Dodatkowo, placki można udekorować świeżym koperkiem i czarnym pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc placki z pieczarek i polenty.
Placki z pieczarek i polenty należy smażyć podobnie jak placki ziemniaczane. Należy pamiętać, aby olej na który wykładane jest ciasto nie był ani zbyt zimny ani zbyt gorący. Zimny olej sprawi, iż placki nim nasiąkną a na zbyt dużym ogniu placki się spalą. Olej powinien być dobrze rozgrzany w momencie wykładania placków, natomiast ich smażenie powinno odbywać się na średniej wielkości ogniu.
Zimną polentę warto przed połączeniem z pozostałymi składnikami, pokruszyć widelcem. W przeciwnym razie w cieście na placki będzie dużo grudek ugotowanej polenty.
Lubisz smażone placki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Placki z kapusty i słodkich ziemniaków.

Dodaj komentarz