Sernik na zimno czyli pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i galaretką. Bazą tego sernika są puszyste biszkopty, odrobinę namoczone w mleku, co sprawia iż są mięciutkie i nie kruszą się. Na biszkoptach znajduje się masa serowa, której podstawą jest biały ser połączony z serkiem kremowym, mlekiem i żelatyną. Ja do przygotowania masy serowej używam mleka, ponieważ sprawia ono, iż masa jest lżejsza. Zamiast mleka wykorzystać można śmietankę kremówkę, jej dodatek sprawi, iż masa będzie mieć bardziej kremową konsystencję.
Po wierzchu sernik na zimno dekoruję owocami i galaretką. Jeśli chodzi o owoce, to najlepsze będą tak zwane miękkie owoce, czyli truskawki, jagody, borówki, maliny, jeżyny, morele czy chociażby porzeczki. Wybór jest duży, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy to śmiało można także łączyć ze sobą całą masę owoców. Po przygotowaniu, sernik na zimno z owocami należy odpowiednio długo schłodzić w lodówce, po to aby w trakcie podawania można go było łatwo pokroić. Polecam Wam poniższy przepis na sernik na zimno z owocami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik na zimno z owocami.
- 12 sztuk okrągłych biszkoptów
- 100 ml letniego mleka
Masa serowa:
- 300 ml mleka
- 45 dkg mielonego sera białego
- 36 dkg serka kremowego o smaku waniliowym
- 15 gr żelatyny w proszku
- 5 dkg cukru pudru
- 600 ml wody
- 20 dkg miękkich owoców
- 2 galaretki malinowe w proszku (75 gr każda)
Jak zrobić sernik na zimno z owocami.
Biszkopty namoczyć w letnim mleku, po czym ułożyć jeden obok drugiego w formie do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania.
Galaretkę w proszku wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Galaretka powinna całkowicie się rozpuścić. Tak przygotowaną galaretkę odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Masa serowa: żelatynę wsypać do miseczki, dodać 100 ml mleka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby żelatyna napęczniała. Kolejno, żelatynę podgrzać lecz nie gotować, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Do dużej miski włożyć mielony ser biały, serek waniliowy, cukier puder oraz 200 ml zimnego mleka i za pomocą miksera bądź ręcznego ubijaka dokładnie połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać płynną, zimną żelatynę, nie bezpośrednio na mieszadło miksera, aby nie powstały grudki. Składniki mieszać bądź ubijać razem przez kilka sekund.
Masę serową od razu po przygotowaniu wylać na ułożone w formie biszkopty. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić sernik do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć go z lodówki, ułożyć na nim owoce, które zalać tężejącą galaretką. Sernik na zimno z owocami wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby masa serowa oraz galaretka bardzo dobrze stężały.

Warto wiedzieć robiąc sernik na zimno z owocami.
Sernik przygotowałam w prostokątnej formie o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Formę, w której robię sernik zazwyczaj wykładam folią spożywczą. Pozwala mi to na łatwe wyjęcie gotowego już sernika z formy.
W tym przepisie sięgnęłam po galaretkę malinową, którą połączyłam z malinami i jeżynami. Smak galaretki najczęściej wybieram na podstawie użytych owoców. I tak, jeśli sięgam po wiśnie to wybieram galaretkę wiśniową, truskawki truskawkową, a brzoskwinie brzoskwiniową. Można oczywiście łącząc dowolne galaretki z dowolnymi owocami.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cytrynowiec bez pieczenia.


O tej porze roku taki serniczek sprawdza się najbardziej 🙂 Idę często na łatwiznę i zamiast żelatyny do sera daję rozpuszczoną w mniejszej ilości wody galaretkę cytrynową.
To też jest dobry pomysł, sama czasami robię podobnie 🙂 Pozdrawiam.