Arbuz to roślina dyniowata o słodkim i soczystym miąższu. Ma on okrągły kształt, sporą wielkość, zieloną skórkę i czerwony miąższ. Okres letni to najlepszy czas na spożywanie arbuza, gdyż owoc ten w głównej mierze składa się z wody, przez co jest niezwykle soczysty. Arbuza najczęściej podaje się na surowo, pokrojonego na kawałki, ale jest on również wykorzystywany w sałatkach oraz sokach. Można go także smażyć oraz gotować, sprawdza się na przykład jako główny składnik dżemów, gdzie poza miąższem wykorzystuje się także jego zieloną część, która znajduje się bezpośrednio pod skórką.
Przepis na sałatkę z arbuza i fety, to moja propozycja na wykorzystanie słodkiego miąższu arbuza. Osobiście bardzo lubię połączenie słodkich owoców z dość słonym smakiem sera feta, dlatego ta sałatka wyjątkowo przypadła mi do gustu. Kulki arbuza połączyłam z pokruszoną fetą, czarnymi oliwkami oraz czerwoną cebulą. Sałatkę doprawiłam lekkim dressingiem na oliwie i cytrynie, a po wierzchu posypałam listkami świeżej mięty. Ta sałatka z arbuza to danie jarskie, które sprawdza się podane jako przystawka oraz przekąska. Jest świetna jako lunch bądź lekka kolacja. Mam nadzieję, iż poniższy przepis na sałatkę z arbuza i fety trafi w wasze gusta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z arbuza i fety.
- 30 dkg arbuza
- 10 sztuk czarnych oliwek
- 20 dkg sera feta
- 10 listków mięty
- 1 mała cebula czerwona
Dressing sałatkowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka kolorowego pieprzu

Jak zrobić sałatkę z arbuza i fety.
Pokrojonego w kostkę lub kulki arbuza włożyć do miski, dodać pokruszoną na średniej wielkości kawałki fetę, drobno krojoną czerwoną cebulę oraz oliwki. W kubeczku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dressingiem z kubeczka zalać składniki w misce i delikatnie wymieszać. Sałatkę z arbuza po wierzchu posypać drobno-krojonymi listkami mięty.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z arbuza i fety.
Z arbuza przed pokrojeniem należy usunąć skórkę, pestki niekoniecznie. Ja nie usuwam pestek ale to jest moja indywidualna preferencja. Miąższ arbuza kroimy w kostkę lub za pomocą specjalnej metalowej łyżeczki wykrawamy z niego kulki.
Krojone listki mięty można dodać także bezpośrednio do dressingu.
Lubisz sałatki z oliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę nicejską.


Dodaj komentarz