Pikantna marynata do mięsa na bazie oleju, czosnku, papryki słodkiej i ostrej, to marynata którą musicie wypróbować jeśli jesteście zwolennikami pikantnych dań. Przygotowanie tejże marynaty zajmuje mniej niż 5 minut, a lista produktów potrzebnych do jej uzyskania jest bardzo krótka. Jest to idealna marynata do karkówki, kurczaka, żeberek, skrzydełek, boczku oraz szaszłyków. Polecam Wam poniższy przepis na marynatę do mięsa i mam nadzieję, iż go wypróbujecie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pikantną marynatę do mięsa.
- 80 ml oleju bądź oliwy
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka sambal Oelek (sos chili)
Jak zrobić pikantną marynatę do mięsa.
Do miseczki wlać olej, dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę mieloną oraz sos chili. Dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc pikantną marynatę do mięsa.
Sambal Oelek to sos chili robiony z mieszanki ostrych papryczek chili. Jeśli nie uda się Wam nigdzie kupić tegoż sosu, możecie go zastąpić pastą paprykową z papryczek chipotle bądź pastą Gochujang.
Marynatę doprawiłam jedynie odrobiną soli, nie dodawałam do niej w ogóle pieprzu.
Najlepszy efekt marynowania uzyskamy wtedy, kiedy zamarynowane mięso odstawimy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej jest przygotować marynatę wieczorem, zamarynować mięso i odstawić do lodówki na noc, aby w tym czasie mogło się fajnie nam zamarynować.
Lubisz marynować mięso? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Marynatę ziołową do kurczaka.


Dodaj komentarz