Naleśniki czekoladowe na słodko, wypełnione nadzieniem z serka mascarpone i borówek, to pomysł na pyszny deser. Jak to z naleśnikami bywa, zajadać można się nimi bez końca, bez znaczenia jest czy są to naleśniki wytrawne czy wypełnione czymś słodkim. Podstawowe ciasto na naleśniki zawiera proste składniki takie jak mąka, jajka, mleko, szczypta soli oraz cukru. To ciasto można jednak urozmaicić dodając do niego chociażby szpinak, marchewkę, dynię, buraczki, słodkie ziemniaki, czekoladę czy kakao. Jeśli chodzi o warzywa to należy dodać je w formie tartej bądź puree i takie naleśniki najlepiej jest wypełnić wytrawnym nadzieniem. Z kolei naleśniki z dodatkiem czekolady lub kakao łączymy ze słodkim nadzieniem, którym może być twarożek, serek kremowy, mascarpone bądź dżem lub powidło.
Jak dla mnie najlepszym nadzieniem do naleśników czekoladowych jest serek, do którego lubię dodawać owoce takie jak maliny, truskawki oraz borówki. Przepis na naleśniki czekoladowe, który znajdziecie poniżej, zawiera nadzienie, które bazuje na mrożonych borówkach. Przed dodaniem ich do naleśników gotuję je przez 10 minut z odrobiną cukru, po czym studzę. Po ugotowaniu borówki są nie tylko miękkie, ale także puszczają sporą ilość soku tworząc pyszny sos. Po wypełnieniu nadzieniem i uformowaniu w rulon naleśniki polewam płynnym sosem czekoladowym, który przygotowuję z czekolady mlecznej oraz odrobiny śmietanki kremówki. W takiej wersji naleśniki podaję najczęściej na deser lecz zaserwować można je również na lunch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki czekoladowe.
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka “M”
- 1 i 1/2 łyżeczka cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka soli
- 14 dkg mąki pszennej
- 2 dkg ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 280 ml mleka
Nadzienie:
- 20 dkg mrożonych lub świeżych borówek
- 1 łyżka cukru kryształu
- szczypta otartej skórki z cytryny
- 25 dkg serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 10 dkg czekolady mlecznej
- 3 łyżki śmietanki kremówki (36%)
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła

Jak zrobić naleśniki czekoladowe.
Do miski włożyć jajka, dodać mleko, sól, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ubijać chwilkę ubijakiem, po czym dodać przesianą przez sitko mąkę oraz kakao. Kontynuować ubijanie do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na 20 minut. Następnie na ogień wstawić patelnię, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować ją masłem, zmniejszyć ogień na średni i cienko wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć przez około 3-4 minuty z obu stron łącznie. Usmażone wykładać na talerzyk i studzić.
Do osobnej miski włożyć serek mascarpone, cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Do garnka włożyć borówki, dodać cukier kryształ i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i wystudzić owoce.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Kiedy płynna, dodać śmietankę i jeszcze kilka sekund razem podgrzewać. Polewa powinna mieć płynną formę w momencie polewania naleśników.
Każdego naleśnika cienko smarować nadzieniem z serka mascarpone, polewać sosem z borówkami i zwijać w rulon. Zwinięte naleśniki dekorować polewą czekoladową.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki czekoladowe.
Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników o średnicy 24-ch centymetrów. Z podanych ilości składników uzyskamy 7-8 sztuk naleśników.
Naleśników nie smarowałam gęstymi borówkami w sosie, a jedynie wykładałam łyżeczką borówki wraz z sosem w kilku miejscach na serku.
Czekoladę mleczną zastąpić można gorzką czekoladą.
Lubisz naleśniki z nadzieniem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z jabłkami.


Przepyszne połączenie borówek z czekoladą… Prawdziwa uczta dla podniebienia. 🙂
Mój synek je uwielbia. Robię dosyć często takie