Małpi chlebek to wypiek, w którym kawałki ciasta drożdżowego obtoczone w maśle i cukrze z cynamonem, po upieczeniu tworzą coś na kształt odrywanego chlebka. Wypiek ten jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się go na śniadanie bądź jako słodką przekąskę. W zależności od naszych upodobań smakowych, poza cukrem, masłem i cynamonem kawałki ciasta posypać można także kawałkami orzechów.
Robiąc ten chlebek po raz pierwszy, nie mogłam oprzeć się wrażeniu, iż przypomina mi on jeden z moich ulubionych węgierskich deserów. Jakież było zatem moje zaskoczenie kiedy to po zapoznaniu się z historią małpiego chlebka okazało się, iż wywodzi się od tegoż właśnie węgierskiego deseru, który miałam na myśli. Deserem tym jest aranygaluska, czyli kawałki ciasta drożdżowego obtoczone w cukrze i maśle, po wierzchu posypane siekanymi orzechami włoskimi. Klasyczna aranygaluska podawana jest z pysznym puddingiem waniliowym.
Przygotowanie Małpiego chlebka zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego w skład, którego wchodzi mąka chlebowa, cukier, drożdże, masło, mleko, woda oraz jajko. Jajko nie zawsze jest składnikiem dodawanym do tegoż ciasta, ale ten przepis na ciasto drożdżowe je akurat zawiera. Po połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta, odstawiam je do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki, które formuję w kulki, obtaczam w maśle i w cukrze z cynamonem. Kawałki ciasta układam w formie do pieczenia i również na tym etapie odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy ono swoją objętość o połowę, piekę je w 180 stopniach Celsjusza przez nieco ponad 30 minut. Upieczony chlebek studzę i polewam lukrem.
Jeśli zdecydujcie się zrobić obtoczenie z większej ilości cukru oraz masła, lukier może okazać się zbędnym dodatkiem, gdyż sos który wytworzy się w trakcie pieczenia chlebka z masła i cukru, zupełnie wystarczy. Ja wolę wersję z lukrem i mniejszą ilością cukru i masła, stąd też taki a nie inny dobór proporcji składników. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na Małpi chlebek i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Małpi chlebek.
Ciasto drożdżowe:
- 40 dkg mąki pszennej chlebowej
- 4 dkg miękkiego masła
- 1 jajko “M”
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 dkg cukru pudru
- 5 gr drożdży instant
- 150 ml letniego mleka
- 50 ml letniej wody
Obtoczenie:
- 12 dkg cukru brązowego jasnego
- 1 i 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu
- 8 dkg płynnego masła
Dodatkowo:
- 1 łyżka miękkiego masła
Lukier:
- 15 dkg cukru pudru
- 25-30 gr wrzącej wody

Jak zrobić Małpi chlebek.
Do kubka wlać letnie mleko oraz wodę, dodać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną chlebową, cukier puder, dodać sól, drożdże z kubka, jajko oraz miękkie masło. Wymieszać, po czym wyrabiać ciasto przez 8 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko wyrobić, po czym podzielić na 38 kawałków, którym nadać okrągły kształt. Płynne masło wlać do dużej miski, włożyć kulki z ciasta drożdżowego, dokładnie pokryć je masłem, po czym wsypać wymieszany z cynamonem brązowy cukier i obtoczyć nim każdą kulkę z ciasta.
Metalową formę z kominem wysmarować miękkim masłem i kiedy gotowe włożyć obtoczone cukrem i cynamonem kulki ciasta drożdżowego. Formę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczony chlebek chwilkę wystudzić, po czym kiedy jeszcze ciepły wyjąć z formy na metalową kratkę i całkowicie wystudzić.
Cukier puder wsypać do miski miksera planetarnego, dodać wrzącą wodę, nie na raz a wolną strużką. Ucierać przez 8 minut. Gotowym lukrem polać wystudzony chlebek.

Warto wiedzieć robiąc Małpi chlebek.
Chlebek piekłam w metalowej, karbowanej po bokach formie na babkę z kominem w środku. Forma miała średnicę 22-ch centymetrów.
Jeżeli lubicie kiedy chlebek jest bardziej kleisty i zawiera dużą ilość cukru oraz masła, to zwiększcie o 50% ilość składników użytych do obtoczenia ciasta drożdżowego.
Kulki z ciasta można także obtaczać pojedynczo, najpierw w maśle, a potem w cukrze z cynamonem. Cukier z masłem, który zostanie w misce po wyłożeniu do formy do pieczenia wszystkich kawałków ciasta, należy również wylać na ciasto znajdujące się w formie.
Wrzącą wodę należy wlewać partiami, gdyż w zależności od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać, tyle wody musimy dodać.
Do ciasta dodać można również orzechy. Mogą to być posiekane orzechy włoskie lub orzechy pekan.
Smak lukru zmienić można poprzez zastąpienie wody sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym.
Lubisz drożdżowe wypieki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jagodzianki.


Zapowiada się smacznie. Nie słyszałam o tym chlebku
Słyszałam, że małpi chlebek jest pyszny, ale nie sądziłam, że jest tak łatwy do zrobienia. 🙂