Pieczony Camembert z patelni z dodatkiem świeżego rozmarynu, czosnku i oliwy, to pomysł na szybką i mało pracochłonną ciepłą przekąskę. To, iż w tym przepisie ser pieczony jest na patelni, nie oznacza, iż nie można przygotować go w taki sam sposób na grillu, zwłaszcza w sezonie grillowym. Jak zrobić pieczony Camembert? Otóż danie to jest niezwykle łatwe do przygotowania, albowiem po delikatnym nacięciu sera nożem i skropieniu go oliwą, należy wbić w niego kilka listków rozmarynu oraz kilka kawałków czosnku. Czosnek zdecydowanie sugeruję pokroić, gdyż w kawałkach piecze się szybciej i mamy pewność, iż jest nie tylko upieczony ale również miękki.
Płynny, lekko-ciągnący się ser smakuje fenomenalnie podany z dodatkiem świeżego pieczywa. Oprócz pieczywa można do niego zaserwować także słodki dodatek w postaci chutney bądź też konfitury na przykład z żurawiny. Domowe pieczywo, które jest interesującym uzupełnieniem smaku sera to bułki pszenne, chleb z suszonymi pomidorami, chleb na zakwasie czy bułeczki czosnkowe. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na Camembert z patelni i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Camembert z patelni.
- 2 sery Camembert (12 dkg każdy)
- 1-2 duże gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku

Jak zrobić Camembert z patelni.
Górę sera naciąć nożem, po czym dokładnie skropić go oliwą, wbić listki rozmarynu oraz pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Owinąć folią aluminiową i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni o grubym dnie. Piec na średnim ogniu przez około 15 minut łącznie z obu stron.

Warto wiedzieć robiąc Camembert z patelni.
Świeży rozmaryn z tym daniu sprawdza się najlepiej, jednak jeżeli nie macie w domu świeżego rozmarynu to zastąpić możecie go odrobiną suszonego bądź postawić na inne świeże zioło takie jak na przykład tymianek.
Patelnia, która dobrze sprawdza się w tym przypadku to patelnia o grubym dnie bądź też patelnia grillowa.
Czosnek przed dodaniem do sera obieram, po czym kroję na mniejsze kawałki. Mogą to być plasterki lub też kostka.
Lubisz dania z serem Camembert? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kanapeczki z figami i serem Camembert.


Przyznam że nie jadłam jeszcze. Będę musiała się kiedyś skusić na ten ser