Camembert z patelni przepis
|||

Camembert z patelni

Pieczony Camembert z patelni z dodatkiem świeżego rozmarynu, czosnku i oliwy, to pomysł na szybką i mało pracochłonną ciepłą przekąskę. To, iż w tym przepisie ser pieczony jest na patelni, nie oznacza, iż nie można przygotować go w taki sam sposób na grillu, zwłaszcza w sezonie grillowym. Jak zrobić pieczony Camembert? Otóż danie to jest niezwykle łatwe do przygotowania, albowiem po delikatnym nacięciu sera nożem i skropieniu go oliwą, należy wbić w niego kilka listków rozmarynu oraz kilka kawałków czosnku. Czosnek zdecydowanie sugeruję pokroić, gdyż w kawałkach piecze się szybciej i mamy pewność, iż jest nie tylko upieczony ale również miękki.

Płynny, lekko-ciągnący się ser smakuje fenomenalnie podany z dodatkiem świeżego pieczywa. Oprócz pieczywa można do niego zaserwować także słodki dodatek w postaci chutney bądź też konfitury na przykład z żurawiny. Domowe pieczywo, które jest interesującym uzupełnieniem smaku sera to bułki pszenne, chleb z suszonymi pomidorami, chleb na zakwasie czy bułeczki czosnkowe. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na Camembert z patelni i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Camembert z patelni przepis
Camembert pieczony na patelni

Składniki na Camembert z patelni.

  • 2 sery Camembert (12 dkg każdy)
  • 1-2 duże gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
Camembert z patelni przepis
Camembert pieczony na patelni

Jak zrobić Camembert z patelni.

Górę sera naciąć nożem, po czym dokładnie skropić go oliwą, wbić listki rozmarynu oraz pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Owinąć folią aluminiową i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni o grubym dnie. Piec na średnim ogniu przez około 15 minut łącznie z obu stron.

Camembert z patelni przepis
Camembert pieczony na patelni

Warto wiedzieć robiąc Camembert z patelni.

Świeży rozmaryn z tym daniu sprawdza się najlepiej, jednak jeżeli nie macie w domu świeżego rozmarynu to zastąpić możecie go odrobiną suszonego bądź postawić na inne świeże zioło takie jak na przykład tymianek.

Patelnia, która dobrze sprawdza się w tym przypadku to patelnia o grubym dnie bądź też patelnia grillowa.

Czosnek przed dodaniem do sera obieram, po czym kroję na mniejsze kawałki. Mogą to być plasterki lub też kostka.

Lubisz dania z serem Camembert? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kanapeczki z figami i serem Camembert.

Camembert z patelni przepis
Camembert pieczony na patelni
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Camembert z patelni
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *