U mnie ponownie naleśniki, tym razem nie na słodko lecz jako podstawa krokietów. W ostatnim przepisie, którym podzieliłam się z wami na blogu robiłam naleśniki czekoladowe, które podałam na słodko z mascarpone i borówkami. W poniższym przepisie naleśniki wypełniłam kremowym farszem z sera ricotta oraz szpinaku. Farsz do smaku doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, a po wypełnieniu nim naleśników formowałam i obtaczałam je w panierce z mąki, jajka i panko. Panierka z panko różni się smakiem od panierki z bułki tartej i w tych krokietach sprawdza się fenomenalnie. Krokiety smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron i tak przygotowane serwowałam bez dodatków, gdyż według mnie takowych nie potrzebują. Te proste krokiety jarskie są świetnym pomysłem na obiad oraz na lunch, aczkolwiek podać można je także jako gorącą przekąskę na przyjęciach.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krokiety z ricottą i szpinakiem.
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka “M”
- 20 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 300 ml mleka
- 100 ml zimnej wody
- 3/4 łyżeczki cukru kryształu
- 2 łyżki oleju
Nadzienie z ricotty i szpinaku:
- 40 dkg mrożonego szpinaku w liściach
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 25 dkg sera ricotta
- 10 dkg sera feta
- 15 dkg cebuli
Panierka:
- 8-10 dkg panko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka “M”
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Jak zrobić krokiety z ricottą i szpinakiem.
Przygotowanie krokietów zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego i usmażenia naleśników. Do miski włożyć jajka, dodać mleko, wodę, sól oraz cukier. Chwilkę ubijać ręcznym ubijakiem, po czym wsypać przesianą przez sitko mąkę. Ciasto naleśnikowe ubijać przez 1-2 minuty do momentu, w którym nie ma w nim grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 minut. Na ogień wstawić patelnię do naleśników, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować olejem, po czym cienko wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć przez około 3 minuty na średniej wielkości ogniu, usmażone wykładać na talerzyk i studzić.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać pokroją w kostkę cebulę i smażyć przez 4-y minuty. Kolejno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak w liściach. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez minutę, dodać sól oraz pieprz i kontynuować smażenie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażony szpinak wystudzić. Do miski włożyć zimny szpinak, dodać ser ricotta oraz ser feta, dokładnie wymieszać.
Do osobnych miseczek wsypać panko, mąkę oraz wbić jajka. Panko pokruszyć w dłoniach, aby uzyskać mniejsze kawałki, jajka roztrzepać widelcem.
Na dużym talerzu układać placki naleśnikowe, na każdym wykładać nadzienie ze szpinaku oraz ricotty. Boki naleśników zakładać ku środkowi, po czym zwijać. Każdy krokiet oprószyć mąką, posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i obtoczyć w panko. Na dużą patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy bardzo dobrze ciepły lecz nie bardzo gorący, układać krokiety. Krokiety smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron – około 4-5 minut. Usmażone krokiety wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać zaraz po usmażeniu.

Warto wiedzieć robiąc krokiety z ricottą i szpinakiem.
Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników o średnicy 24-ch centymetrów. Z podanych ilości składników uzyskałam 8 sztuk naleśników.
Panko zastąpić można bułką tartą.
Mrożony szpinak przed usmażeniem jedynie chwilkę rozmroziłam. Wyjęłam go z zamrażalnika na około 30 minut przed smażeniem. Szpinak można całkowicie rozmrozić bądź użyć wyjętego bezpośrednio z zamrażalnika. Ten wyjęty bezpośrednio z zamrażalnika może potrzebować 2-3 dodatkowe minuty na ogniu.
Lubisz dania ze szpinakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.


Dodaj komentarz