Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Jest pełna aromatu, rozgrzewająca i fantastycznie syci głód. Bez wątpienia jest to kultowa zupa, którą świetnie pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. W domu rodzinnym gotował ją mój tato, który szczycił się tym, iż nauczył się ją robić w okresie odbywania służby wojskowej, podczas której to służby pracował na kuchni. Zajadałam się zatem jako dziecko tą przysłowiową grochówką wojskową w wykonaniu mojego taty. Przepis na grochówkę, którym dzielę się z wami poniżej jest przepisem w moim wykonaniu z drobnym wykorzystaniem wskazówek taty.
Przygotowanie grochówki zaczynamy od namoczenia grochu. Jest to bardzo ważny krok, gdyż jeśli tego nie zrobimy, groch będzie gotował się długo. W tej zupie wykorzystuję suchy groch łuskany a dokładnie rzecz biorąc jego połówki. Groch zalewam zimną wodą i odstawiam go na kilka godzin, najczęściej robię to wieczorem co pozwala postać mu w wodzie przez cała noc. Następnego dnia groch płuczę w czystej wodzie i gotuję do miękkości. W osobnym garnku podgotowuję warzywa, natomiast na patelni podsmażam boczek z kiełbasą, cebulą oraz w końcowym etapie także z czosnkiem. Na sam koniec wszystkie składniki zupy wkładam do jednego garnka, tego w którym podgotowuję warzywa, doprawiam i gotuję zupę do momentu, w którym wszystkie jej składniki są miękkie. Zupę grochową z wędzonką serwuję jako pierwsze danie obiadowe, chociaż z racji na fakt, iż zupa ta jest bardzo sycąca, często jest to jedyne danie jakie podaję na obiad.
Z czym podawać grochówkę? Najprostszym dodatkiem do zupy grochowej jest pajda świeżego pieczywa. Może to być chleb żytni, pszenny czy pełnoziarnisty. Ogólnie każde pieczywo czy to w formie świeżej czy nawet w formie grzanek, sprawdza się jako dodatek do zupy grochowej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grochówkę.
- 25 dkg żółtego grochu łuskanego (połówki)
- 2,7 l zimnej wody
- 60 dkg ziemniaków
- 15 dkg cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 25 dkg marchwi
- 15 dkg pietruszki
- 35 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej
- 25 dkg surowego boczku
- 3 liście laurowe
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego

Jak zrobić grochówkę.
Do miski wsypać groch, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie groch wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Kolejno, groch włożyć do garnka, wlać 500 ml wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez około godzinę bądź do momentu, w których groch jest niemalże miękki.
Na patelnię włożyć pokrojony w kostkę boczek, dodać olej i smażyć na małym ogniu przez 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę, kontynuować smażenie przez około 20 minut. Po koniec smażenia dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do dużego garnka wlać pozostałą wodę, dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i liście laurowe. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie włożyć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut. Do gotujących się w garnku warzyw włożyć groch wraz z wodą, w której się gotował, sól, majeranek, pieprz oraz podsmażoną wędlinę z cebulą. Gotować razem przez około 20 minut lub do momentu, w którym wszystkie składniki są miękkie. Ja grochówkę lubię podawać z keksem kwaśnej śmietany oraz pieczywem, ale podać możecie ją tylko i wyłącznie z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc grochówkę.
Groch gotowałam nieco ponad godzinę. Sugeruję gotujący się groch sprawdzić od czasu czy jest już odpowiednio miękki czy jeszcze nie. Groch w momencie dodawania do pozostałych składników może być prawie miękki, gdyż dobrze jest go jeszcze przez jakiś czas pogotować z pozostałymi składnikami zupy. Osobiście lubię kiedy groch w zupie niemalże się rozpada, gdyż poprzez rozpad zagęszcza on nam fajnie zupę.
Zupę przygotować można na wywarze mięsnym, na przykład z żeberek bądź na wywarze drobiowym.
Lubisz dania z kiełbasą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Białą kiełbasę pieczoną.


Dodaj komentarz