Kolejny sezon na dynię jest już w pełni z czego niezmiernie się cieszę. Uwielbiam to warzywo i wszystkie dania, które można z niego stworzyć. Lubuję się zarówno w słodkościach jak i daniach wytrawnych, których głównym bądź jednym ze składników jest dynia. Na tym blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z dynią a poniżej kilka propozycji, które mogą was zainteresować.
- dynia faszerowana kaszą jaglaną
- sałatka z dynią, serem i szynką
- dynia pieczona z czosnkiem
- pumpkin spice latte
- bułeczki dyniowe
- rolada dyniowa
Do powyższej listy oraz wielu innych przepisów na stronie, dołączam wytrawne ciasteczka dyniowe z kminkiem. Te miękkie, delikatne w smaku ciasta przygotowane z dodatkiem puree dyniowego są świetnym dodatkiem do przekąsek, past oraz dipów. Można się nimi zajadać bez końca, samymi bądź podanymi jako dodatek. Dodatki, z którymi można podawać ciasteczka dyniowe to na przykład:
- dip z karmelizowanej cebuli
- labneh
- pasta kanapkowa z pomidorów i nerkowca
- pasta z pieczonej marchewki
- barszcz czerwony
Przygotowanie ciasteczek dyniowych jest proste i mało pracochłonne pomimo tego, iż musimy zrobić ciasto i wykroić z niego sporą ilość ciastek. Podstawą ciasta na ciasteczka dyniowe są takie składniki jak mąka, puree z dyni, masło oraz żółtko jajka. Poza nimi dodaję również sodę oczyszczoną, ocet oraz kminek, który dzięki swojemu specyficznemu aromatowi nadaje ciasteczkom cudownego smaku. Po zarobieniu składników i wykrojeniu ciasteczek piekę je krótko w 180 stopniach. Polecam wam poniższy przepis na ciasteczka dyniowe z kminkiem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka dyniowe z kminkiem.
- 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 łyżka octu (10%)
- 1 żółtko
- 12 dkg puree z dyni
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 łyżeczka soli
- 15 dkg zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka sody
Dodatkowo:
- białko jajka
- kminek do posypania ciasteczek

Jak zrobić ciasteczka dyniowe z kminkiem.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Przy pomocy miksera ucierać składniki tak długo, aż zaczynają łączyć się ze sobą. W tym momencie dodać żółtko jajka, ocet, puree z dyni oraz kminek. Szybko wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć je na godzinę do lodówki. Kolejno, ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić na trzy części, lekko podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3-4 milimetra. Małymi foremkami wycinać z ciasta ciasteczka, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem jajka i posypywać kminkiem. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka dyniowe z kminkiem.
Z podanych ilości składników uzyskałam 140 sztuk malutkich ciasteczek. Foremki, którymi wykrawałam ciasta miały różne rozmiary lecz były to bardzo małe foremki. Jeśli ciastka wykroicie większymi foremkami to pieczcie je tak długo, aż zaczynają lekko się przyrumieniać. Ciasteczka smakują najlepiej podane tego samego dnia po upieczeniu. Upieczone, wystudzone ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na raz pracujemy nad jedną częścią ciasta, pozostałe ciasto trzymamy w tym czasie w lodówce.
Przepis na domowe puree z dyni znajdziesz TUTAJ.
Zamiast w misce miksera składniki posiekać można nożem na stolnicy i na tejże stolnicy również zagnieść je w ciasto.
Lubisz dania z dynią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Racuchy dyniowe ze śliwkami.


Piękne ciasteczka. Dodatek kminku do ciasteczek dyniowych brzmi bardzo interesująco, na pewno dodaje im ciekawego smaku.
Nie wiedziałam jeszcze takich ciastek. Z chęcią bym spróbowała
Uwielbiam dynię i wszelkie przepisy z jej użyciem, ciasteczka z kminkiem na pewno są wyjątkowe! 🧡