Przepiórka to mały ptak, który odpowiednio zrobiony w formie pieczonej zachwyca smakiem. Pomimo swoich rozmiarów przepiórka wcale nie jest tak łatwa do przygotowania jak mogłoby się wydawać. Wiem coś o tym, gdyż moja teściowa jakiś czas temu zaserwowała nam pieczone przepiórki na obiad i były one ciężkie do zjedzenia. Błąd, który popełniła i który popełnia wiele osób, to czas pieczenia. Mięso to jest bardzo delikatne, stąd też nie potrzebuje ono wcale dużo czasu w piekarniku. Zasada w przypadku mięsa przepiórczego jest jedna, wysoka temperatura i krótki czas pieczenia.
Trzy kroki, które zawsze wykonuję przygotowując przepiórkę na obiad to zamarynowanie mięsa, podsmażenie go na patelni i dokończenie pieczenia w piekarniku. Jeśli chodzi o marynatę to zarówno marynata na bazie owoców cytrusowych, papryki, imbiru dobrze sprawdza się połączona z tym mięsem. Po krótkim zamarynowaniu mięso dokładnie należy obsmażyć z każdej ze stron, co pozwoli skórce nie tylko nabrać ładnego koloru ale również sprawi, iż po upieczeniu będzie chrupiąca.
Z czym podawać pieczoną przepiórkę? Jako, iż ptak ten jest naprawdę małych rozmiarów i nie ma na nim bardzo dużo mięsa, jedna porcja obiadowa powinna składać się z dwóch sztuk. Dodatki, które wyśmienicie komponują się w pieczonym mięsem przepiórki to polenta z masłem i parmezanem, puree z kalafiora i natki pietruszki, surówka z czerwonej kapusty i rzepy oraz wiele innym. Ogólnie rzecz ujmując, wszelkiego rodzaju puree z warzyw oraz lekkie sałatki i surówki są pysznym dodatkiem do pieczonego mięsa przepiórki. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pieczoną przepiórkę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczoną przepiórkę.
- 4 przepiórki (70 dkg łącznie)
- 4 plastry pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1/4 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła

Jak zrobić pieczoną przepiórkę.
W miseczce połączyć sok pomarańczowy, olej, miód, sól oraz pieprz. Każdą przepiórkę osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym do środka każdej włożyć plasterek pomarańczy i związać nóżki w ten sposób, aby zamknąć pomarańcz w środku przepiórki. Kolejno, każdego ptaka dokładnie nasmarować marynatą z miseczki, włożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pozostawiać w temperaturze pokojowej przez 15 minut.
Patelnię o grubym dnie wstawić na ogień, rozgrzać i na średniej wielkości ogniu obsmażyć przepiórki ze wszystkich stron. Pierwsze 3-y minuty obsmażać bez masła, uważając aby marynata się nie przypaliła. Po tym czasie dodać masło i kontynuować obsmażanie przez kolejne 2-3 minuty. Skórka przepiórek powinna nabrać ładnego złoto-brazowego koloru lecz nie może być zbytnio przyrumieniona. Podsmażone przepiórki włożyć do piekarnika nagrzanego do 215 stopni Celsjusza na 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilkę, aby mięso odpoczęło.

Warto wiedzieć robiąc pieczoną przepiórkę.
Sięgnęłam po płynny miód z dodatkiem lawendy lecz użyć można dowolnego rodzaju miodu płynnego, takiego jak np. akacjowy czy lipowy.
Sok pomarańczowy powinien być sokiem świeżo-wyciskanym a nie sokiem z kartonu.
Jeśli przepiórki smażymy na patelni z metalową rączką to można je wraz z tą patelnią włożyć do piernika, w przeciwnym razie przepiórki należy ułożyć na blaszce do pieczenia. Przepiórki układamy piersią do góry. Czas pieczenia tych ptaków to 12-15 minut, przy czym po 12-u minutach uzyskamy bardziej różowe mięso w środku, natomiast 15 minut da nam mięso bardziej wypieczone.
Smażące się na patelni przepiórki należy często przewracać oraz polewać je płynnym masłem z marynatą, co pozwali równomierne przypieczenie ich skórki.
Lubisz pieczone mięso? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pikantne udka z kurczaka.


Jeszcze nie robiłam przepiórek. Na pewno warto spróbować. Ja bardzo lubię nowości