Pieczona przepiórka przepis
||

Pieczona przepiórka

Przepiórka to mały ptak, który odpowiednio zrobiony w formie pieczonej zachwyca smakiem. Pomimo swoich rozmiarów przepiórka wcale nie jest tak łatwa do przygotowania jak mogłoby się wydawać. Wiem coś o tym, gdyż moja teściowa jakiś czas temu zaserwowała nam pieczone przepiórki na obiad i były one ciężkie do zjedzenia. Błąd, który popełniła i który popełnia wiele osób, to czas pieczenia. Mięso to jest bardzo delikatne, stąd też nie potrzebuje ono wcale dużo czasu w piekarniku. Zasada w przypadku mięsa przepiórczego jest jedna, wysoka temperatura i krótki czas pieczenia.

Trzy kroki, które zawsze wykonuję przygotowując przepiórkę na obiad to zamarynowanie mięsa, podsmażenie go na patelni i dokończenie pieczenia w piekarniku. Jeśli chodzi o marynatę to zarówno marynata na bazie owoców cytrusowych, papryki, imbiru dobrze sprawdza się połączona z tym mięsem. Po krótkim zamarynowaniu mięso dokładnie należy obsmażyć z każdej ze stron, co pozwoli skórce nie tylko nabrać ładnego koloru ale również sprawi, iż po upieczeniu będzie chrupiąca.

Z czym podawać pieczoną przepiórkę? Jako, iż ptak ten jest naprawdę małych rozmiarów i nie ma na nim bardzo dużo mięsa, jedna porcja obiadowa powinna składać się z dwóch sztuk. Dodatki, które wyśmienicie komponują się w pieczonym mięsem przepiórki to polenta z masłem i parmezanem, puree z kalafiora i natki pietruszki, surówka z czerwonej kapusty i rzepy oraz wiele innym. Ogólnie rzecz ujmując, wszelkiego rodzaju puree z warzyw oraz lekkie sałatki i surówki są pysznym dodatkiem do pieczonego mięsa przepiórki. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pieczoną przepiórkę i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pieczona przepiórka przepis
Pieczona przepiórka w marynacie

Składniki na pieczoną przepiórkę.

  • 4 przepiórki (70 dkg łącznie)
  • 4 plastry pomarańczy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1/4 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
Pieczona przepiórka przepis
Pieczona przepiórka w marynacie

Jak zrobić pieczoną przepiórkę.

W miseczce połączyć sok pomarańczowy, olej, miód, sól oraz pieprz. Każdą przepiórkę osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym do środka każdej włożyć plasterek pomarańczy i związać nóżki w ten sposób, aby zamknąć pomarańcz w środku przepiórki. Kolejno, każdego ptaka dokładnie nasmarować marynatą z miseczki, włożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pozostawiać w temperaturze pokojowej przez 15 minut.

Patelnię o grubym dnie wstawić na ogień, rozgrzać i na średniej wielkości ogniu obsmażyć przepiórki ze wszystkich stron. Pierwsze 3-y minuty obsmażać bez masła, uważając aby marynata się nie przypaliła. Po tym czasie dodać masło i kontynuować obsmażanie przez kolejne 2-3 minuty. Skórka przepiórek powinna nabrać ładnego złoto-brazowego koloru lecz nie może być zbytnio przyrumieniona. Podsmażone przepiórki włożyć do piekarnika nagrzanego do 215 stopni Celsjusza na 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilkę, aby mięso odpoczęło.

Pieczona przepiórka przepis
Pieczona przepiórka w marynacie

Warto wiedzieć robiąc pieczoną przepiórkę.

Sięgnęłam po płynny miód z dodatkiem lawendy lecz użyć można dowolnego rodzaju miodu płynnego, takiego jak np. akacjowy czy lipowy.

Sok pomarańczowy powinien być sokiem świeżo-wyciskanym a nie sokiem z kartonu.

Jeśli przepiórki smażymy na patelni z metalową rączką to można je wraz z tą patelnią włożyć do piernika, w przeciwnym razie przepiórki należy ułożyć na blaszce do pieczenia. Przepiórki układamy piersią do góry. Czas pieczenia tych ptaków to 12-15 minut, przy czym po 12-u minutach uzyskamy bardziej różowe mięso w środku, natomiast 15 minut da nam mięso bardziej wypieczone.

Smażące się na patelni przepiórki należy często przewracać oraz polewać je płynnym masłem z marynatą, co pozwali równomierne przypieczenie ich skórki.

Lubisz pieczone mięso? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pikantne udka z kurczaka.

Pieczona przepiórka przepis
Pieczona przepiórka w marynacie
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczona przepiórka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *