Dwa lata temu kupiłam temperówkę do warzyw. Od tego czasu użyłam jej może kilka razy. W tamtym tygodniu przypomniałam sobie o owej temperówce i zrobiłam spaghetti z cukinii, do którego cukinię pokroiłam w temperówce. Mój mąż zawsze chwali moje dania ale przy jedzeniu tego wyjątkowo nie mógł przestać wychwalania. Wiem, że na pewno powtórzę to danie wkrótce, gdyż już kupiłam cukinię 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na spaghetti z cukinii.
- 50 dkg cukinii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 20 dkg sera feta
- 1 duża papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pulpety:
- 70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
Jak zrobić spaghetti z cukinii.
Bułkę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach odcisnąć wodę. Do miski włożyć mięso mielone, bułkę, jajko, sól, drobno krojoną cebulę i pieprz. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie z masy mięsnej formować małe pulpety o średnicy 2-ów centymetrów. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut. W trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w temperówce do warzyw na długie nitki przypominające spaghetti. Na patelnię wlać olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno krojone chili. Smażyć przez 10-15 sekund. Następnie dodać pokrojoną cukinię, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Spaghetti podawać z pulpetami i pokruszonym serem feta.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc spaghetti z cukinii.
W zależności od tego jak duże pulpety zrobicie będzie zależało jak długo będą musiały się piec. Im mniejsze pulpety tym szybciej się upieką.
Nie gotuję cukinii przed jej usmażeniem na patelni. Cukinia jest niezwykle miękka i szybko się smaży.
Szukasz przepisów na dania z cukinii? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekanka z cukinii.
Dodaj komentarz