Focaccia to rodzaj pieczywa pochodzący z kuchni włoskiej. Ciasto jest identyczne jak to, z którego robiona jest pizza. W przeciwieństwie do pizzy na focacci nie ma ani sera ani sosu pomidorowego. Znaleźć można za to na niej oliwę z oliwek, sól morską, zioła, pomidory czy oliwki. Focaccia z przepisu poniżej jest z rozmarynem, czosnkiem, oliwą i solą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na focaccię.
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- 40 dkg mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka cukru kryształu
Posypka:
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 15 dkg pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobiona do skropienia miski
- szczypta soli morskiej gruboziarnistej
- 6 ząbków czosnku (średni rozmiar)
Jak zrobić focaccię.
Mąkę przesiać do miski, odebrać dwie łyżki. Drożdże włożyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki wody (odebrane z 250 ml), cukier oraz 2 łyżki mąki (odebrane uprzednio). Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do mąki w misce dodać wyrośnięte drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wymieszać. Ciasto wyrabiać przez 8 minut. Miskę lekko posmarować oliwą. Włożyć wyrobione ciasto. Górę miski przykryć ściereczką i odstawić na 1 do 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto “wybić” dłońmi tak aby wyszło z niego jak najwięcej powietrza. Opuszkami palców naciskać na ciasto tak aby powstało w nim mnóstwo dołków. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Pomidorki pokroić na plastry. Czosnek pokroić w dużą kostkę. Z gałązek rozmarynu usunąć twardą łodyżkę, zostawić tylko liście.
Wyrośnięte ciasto skropić oliwą. Ułożyć pokrojone pomidorki, rozmaryn, czosnek i oprószyć solą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Piec 25-50 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy do pieczenia i lekko wystudzić na metalowej kratce.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc focaccię.
Jeśli chcemy aby focaccia była lekko przyrumieniona i chrupiąca potrzymajmy ją w piekarniku 30 minut. Ja tyle piekłam moją focaccię.
Focaccię dobrze jest podać z dodatkową oliwą z oliwek. Kawałki focacci moczy się wtedy bezpośrednio w oliwie.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 38 na 27 centymetrów.
Szukasz przepisów na dania z kuchni włoskiej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami.
Dodaj komentarz