Zapiekanka jest świetnym pomysłem na połączenie warzyw z mięsem oraz sosem. W zapiekance wykorzystać można praktycznie wszystko co mamy w lodówce, często są to resztki jedzenia takie jak resztki wędlin, warzyw, nabiału, ryb. U siebie w domu robię zapiekanki, które sięgają zarówno po same warzywa jak i te które mają w sobie mięso, ryby bądź owoce morza. Zapiekanki warzywne są idealne jako danie główne, są również fantastycznym dodatkiem do innych dań. Zapiekanki z mięsem czy rybą najlepiej sprawdzają się jako główne danie obiadowe.
Dzisiejsza zapiekanka, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić, bazuje na ziemniakach, cebuli, pomidorze, szynce oraz sosie beszamel. Zapiekanka ta jest bardzo prosta i do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Zapiekankę podawać należy na ciepło, kilka minut po upieczeniu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę warzywną z szynką.
- 15 dkg szynki (dowolna szynka w plastrach lub całości)
- 5 dkg masła
- 1,5 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 50 dkg ziemniaków
- 1 duży pomidor
- 1 średniej wielkości cebula biała
- mały pęczek natki pietruszki
Jak zrobić zapiekankę warzywną z szynką.
Ziemniaki obrać, pokroić na talarki o grubości 4-5 milimetrów, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać łyżeczkę soli. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut. Z podgotowanych ziemniaków odlać wodę i ułożyć talarki ziemniaczane jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu do zapiekania.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub na mniejsze kawałki. Szynkę pokroić w małej wielkości kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do garnka włożyć masło oraz mąkę. Mieszając nieustannie smażyć na średnim ogniu przez dwie minuty. Po tym czasie zacząć małymi strużkami dolewać mleko, mieszając przy tym nieustannie. Powstały ze składników sos beszamel zagotować, posolić 1/4 łyżeczką soli, dodać pieprz i gotować przez minutę.
Na ułożone w naczyniu żaroodpornym talarki ziemniaczane położyć piórka cebuli, kawałki pomidora oraz szynki. Posypać pokrojoną natką pietruszki i zalać całość sosem beszamel. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach ostrożnie zdjąć folię i kontynuować pieczenie przez kolejne 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę odstawić na 5 minut przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę warzywną z szynką.
Forma do pieczenia, której użyłam była żaroodporna i miała wymiary 24 na 17-ście centymetrów.
Talarki ziemniaczane przed dodaniem do zapiekanki koniecznie trzeba podgotować. Jeśli nie podgotujemy ziemniaków, zapiekanka będzie potrzebować zdecydowanie więcej czasu w piekarniku.
W zapiekance wykorzystać można dowolny rodzaj szynki gotowanej lub wędzonej. Szynka może być pokrojona w plastry, które możemy pokroić na paski lub możemy użyć szynki w kawałku i pokroić ją w kostkę.
Szukasz przepisów na zapiekanki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę naleśnikową.
Dodaj komentarz