To ciasto bananowe to hit w moim domu. Mój mąż je uwielbia, gdyż nie jest przesadnie słodkie a do tego zawiera owoce, które mają kremową formę. Do przygotowania ciasta Bananowa fantazja potrzebne są dojrzałe, słodkie banany, śmietana kremówka, serek mascarpone, herbatniki maślane oraz biszkopt kakaowy. Biszkopt kakaowy zrobicie bez większego trudu, jest on naprawdę z grupy tych łatwych. Polecam Wam to ciasto do kawy, na słodki stół oraz kiedy chcecie zrobić w miarę łatwe lecz nadal smaczne ciasto. Przepis na ciasto Bananowa fantazja znajdziecie poniżej. Udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Bananowa fantazja.
Biszkopt kakaowy:
- 8 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
- 4 duże jajka
- 2 dkg ciemnego kakao
Krem bananowy:
- 3 duże banany (35 dkg po upieczeniu)
- 25 gr żelatyny
- 5 dkg cukru pudru
- 50 ml zimnej wody
- 600 ml śmietanki kremówki
- 25 dkg serka mascarpone
- 14 sztuk herbatników maślanych
- tarta czekolada do posypania ciasta
Jak zrobić ciasto Bananowa fantazja.
Biszkopt kakaowy: do miski wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na masę o kremowej, puszystej konsystencji. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać całość przez sitko. Do ubitych z cukrem jajek wmieszać mąkę. Szybko ale delikatnie połączyć po czym wylać biszkopt na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Krem bananowy: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pogrzać przez kilka sekund w mikrofali i wymieszać (nie wolno zagotować). Banany w skórce ułożyć w formie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Upieczone banany wystudzić, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego pojemnika. Dodać cukier puder i zmiksować blenderem na masę o jednolitej konsystencji. Do zmiksowanych bananów dodać ciepłą, płynną żelatynę a następnie wystudzić.
Śmietankę kremówkę wlać do miski i ubić na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać mascarpone, ubijać kilka sekund razem. Pod koniec ubijania dodać zmiksowane banany. Szybko wymieszać.
Na zimny biszkopt kakaowy wyłożyć połowę kremu bananowego, na którym ułożyć jeden obok drugiego herbatniki maślane. Herbatniki przykryć pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekorować tartą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze zgęstniał.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Bananowa fantazja.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiar 20 na 30 centymetrów.
Sięgnęłam po zwykłe herbatniki maślane. Każdy herbatnik miał wymiar 6 na 5 centymetrów.
Jajka, których użyjecie do przygotowania biszkoptu kakaowego powinny mieć temperaturę pokojową. Takie jajka łatwiej się ubiją i będą miały bardziej puszystą konsystencję.
Śmietana kremówka powinna być prosto z lodówki. Użyłam śmietany 36%.
Szukasz przepisów na ciasta z bananami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bananowiec.
Dodaj komentarz