Croque monsieur to gorąca kanapka przygotowana z szynki, sera i pieczywa. W bardziej wzbogaconej wersji kanapka zawiera również sos beszamel. Na taką właśnie kanapkę z dodatkiem sosu beszamel mam dzisiaj dla Was przepis.
Najlepszy croque monsieur to ten zrobiony z dobrej jakości produktów. Świeży chleb, pyszna szynka oraz dobrej jakości intensywny w smaku ser żółty są konieczne do uzyskania najlepszego smaku tej pysznej kanapki. Ser żółty, który polecam wykorzystać to Gruyère oraz Ementaler. Równie dobrze sprawdzą się mieszanki kilku różnych rodzajów sera żółtego. Naprawdę ważne jest, aby ser smakował serem, znacząco bowiem zmienia to smak kanapki.
Jeśli chodzi o szynkę to dobra jakościowo szynka gotowana lub wędzona będą najlepsze w croque monsieur. Szynka powinna być grubo krojona, co najmniej na grubość 5-u milimetrów. Im grubsze plastry tym lepsze i bardziej wyczuwalne w smaku. Wielkość plastrów powinna równać się wielkości kromek chleba, który użyjemy do przygotowania naszej kanapki.
Jak już wspomniałam powyżej, moja propozycja na croque monsieur to propozycja, która sięga po sos beszamel. Nie mogło się oczywiście obejść bez wykorzystania domowego sosu. Przepis na domowy sos beszamel znajdziecie na blogu a poniżej załączam również bezpośredni link do tego przepisu.
Pomimo tego, iż kanapka croque monsieur jest dość kaloryczna to przyznam się Wam szczerze, iż zajadam się nią kiedy tylko mogę. Ja najczęściej serwuję ją na śniadanie. Często zdarza mi się podawać ją z dodatkiem zielonej sałaty doprawionej sosem winegret. Spróbujcie 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na croque monsieur.
- 8 kromek chleba
- 4 grube plastry szynki
- 25 dkg beszamelu
- 4 łyżki masła
- 5 dkg żółtego sera
- 4 łyżki tartego sera żółtego
Jak zrobić croque monsieur.
Sos beszamel przygotuj według przepisu TUTAJ. Gotowy sos należy podgrzać, dodać 5 dkg tartego sera żółtego i wymieszać. Mieszać do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści i połączy z beszamelem.
Cztery kromki chleba ułożyć na blacie kuchennym. Na każdą z kromek wyłożyć 1/2 sosu beszamel, na którym położyć plaster szynki. Szynkę pokryć pozostałą częścią sosu, który posypać tartym serem żółtym. Ser przykryć pozostałymi czterema kromkami chleba.
Na dużej patelni rozpuścić dwie łyżki masła. Kiedy masło jest już płynne ułożyć kanapki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe masło i przyrumienić tę stronę kanapek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej podsmażone kanapki po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 8 do 10-u minut. Croque monsieur podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc croque monsieur.
Jeśli nie chcecie podpiekać chleba na maśle to możecie włożyć go do tostera. Ja osobiście uważam, iż smak chleba podpieczonego na maśle w tejże kanapce jest nie do zastąpienia.
Sos beszamel zdecydowanie zmienia smak croque monsieur. Polecam Wam sięgnąć po wersję kanapki croque monsieur z tymże sosem. Oczywiście, możecie zrobić tę kanapkę również bez beszamelu jednak będzie ona mniej intensywna w smaku.
Co niektórzy lubią smarować ostatnią, wierzchnią warstwę kanapki beszamelem i posypywać ją serem. Kilka razy ja również w tenże sposób zrobiłam croque monsieur ale stwierdzam, iż lepiej mi smakował kiedy sos i ser były jedynie w środku kanapki.
Szukasz przepisów na kanapki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kanapkę klub.
Dodaj komentarz