Krem z dyni z pieczonym jabłkiem to lekko pikantna, aromatyczna zupa na bazie pieczonej dyni, śmietanki oraz przypraw. Ta zupa dyniowa ma kremową konsystencję oraz fantastyczny smak, którego dopełnieniem jest dodatek pieczonego jabłka. Przygotowanie zupy dyniowej rozpoczynam od upieczenia dyni piżmowej, chociaż można oczywiście wykorzystać gotowe już puree z dyni, przygotowane wcześniej i przechowane w lodówce bądź w zamrażalniku. Drogą na skróty może być także pominięcie pieczenia dyni i przygotowanie zupy z surowej dyni, aczkolwiek pieczona dynia nadaje zupie wyjątkowego smaku. Po upieczeniu, obraniu i usunięciu pestek dynię gotuję z dodatkiem przypraw oraz bulionu. Na końcu dodaję śmietankę i miksuję. Gotową zupę podaję z pieczonym jabłkiem.
Inne dodatki, które można zaserwować z tą zupą dyniową to na przykład grzanki, groszek ptysiowy, świeże pieczywo, prażone pestki dyni, chrupiący boczek czy smażona wątróbka. Zachęcam jednak podawać tę zupę z pieczonym jabłkiem, gdyż dynia i jabłko to świetne połączenie smakowe. Poniżej zostawiam wam przepis na krem z dyni z pieczonym jabłkiem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem z dyni z pieczonym jabłkiem.
- 1,2 kg dyni piżmowej w skórce
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1 mała papryczka chili
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1,4 l bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 25 dkg obranych ziemniaków
- 4 jabłka
Opcjonalnie:
- pestki dyni oraz śmietanka do podania

Jak zrobić krem z dyni z pieczonym jabłkiem.
Dynię pokroić na większe kawałki i nie usuwając pestek ułożyć je na blasze do pieczenia skórką do dołu. Blaszkę z dynią wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusz na godzinę. Kolejno, upieczoną dynię wystudzić, po czym usunąć skórkę oraz pestki. Kawałki dyni włożyć do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion warzywny, papryczkę chili oraz przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około 25 minut. Po tym czasie wlać śmietankę i kontynuować gotowanie przez kolejnych 10 minut. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
Nieobrane jabłka bardzo dobrze umyć, osuszyć i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 40 minut. Zupę krem z dyni podawać z upieczonym jabłkiem, dodatkowo można posypać ją pestkami dyni i lekko skropić śmietanką.

Warto wiedzieć robiąc krem z dyni z pieczonym jabłkiem.
Waga nieobranej dyni przed upieczeniem to 1,2 kg, natomiast po upieczeniu i obraniu to 60 dkg.
Sięgnąć można po dowolną odmianę jabłek jednak sugeruję wybór tej, która ma miękkie, soczyste i lekko słodkie owoce. Piekące się jabłka warto jest od czasu do czasu sprawdzić widelcem, czy są odpowiednio miękkie czy też potrzebują nieco więcej czasu w piekarniku.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki dyniowe.


Dodaj komentarz