Pulpety najczęściej podawane są z sosem do makaronu, serwowane w bułce z dodatkiem sosu zazwyczaj pomidorowego lub z ziemniakami jako mięsny dodatek do obiadu.
Jestem ciekawa ilu z Was podało kiedykolwiek pulpety z zupą.
Okazuje się, iż ta forma serwowania pulpetów nie jest, aż tak popularna jak te pozostałe a naprawdę szkoda, bo wywar jaki wydziela z siebie mięso w trakcie gotowania smakuje rewelacyjnie.
Zupę z klopsikami robiłam już kilka razy. Bazą takiej zupy powinna być selekcja wybranych przez nas warzyw, możemy je od czasu do czasu zmieniać i używać tych, które w danym momencie mamy pod ręką.
Jeśli chodzi o cześć mięsną, to ja osobiście najbardziej lubię w zupie pulpety zrobione z mięsa drobiowego. Są lżejsze i mniej intensywne w smaku niż te z mięsa np. wieprzowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zupę z kalarepy.
- 2 duże ziemniaki
- 2 średniej wielkości kalarepy
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 2 l wody
- pęczek świeżego koperku
- 50 ml śmietany do zupy
Pulpety:
- 50 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
Jak zrobić zupę z kalarepy z pulpetami.
Do miski włożyć mięso mielone, jajko, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsa formować małe kulki.
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno krojoną kalarepę. Zagotować i gotować przez 5 minut. Po 5 minutach dodać pulpety, sól oraz pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem.

Warto wiedzieć robiąc zupę z pulpetami.
W trakcie formowania pulpetów mięso może kleić się do rąk. Ja zawsze mam postawioną z boku miseczkę wypełnioną zimną wodą i najpierw moczę dłonie w wodzie a potem nabieram mięso. I tak cały czas do uformowania wszystkich pulpetów.
Użyłam śmietany bez laktozy bo mam na nią nietolerancję. Wy możecie użyć standardowej śmietany.
Według mnie najlepiej w zupie sprawdzi się mięso drobiowe. Jeśli takiego nie macie sięgnijcie po wołowe. Najmniej skłaniałabym się ku mięsu wieprzowemu.
Lubisz zupy mięsne? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zupę z wołowiną na bogato.
Dodaj komentarz