Mój dzisiejszy obiad jak na piątek przystało był bez mięsa. Dodatkowo, jak na prawdziwą Polkę przystało, był zrobiony z ziemniaków 🙂 Dzisiaj na obiad podałam krokiety ziemniaczane z serem. Do krokietów przygotowałam prosty sos szpinakowy.
Krokiety, które były głównym składnikiem obiadu tak naprawdę przygotowałam jakiś czas temu i zamroziłam. Zrobiłam wtedy ich większą porcję i teraz wyjmuje je tylko z zamrażalnika, na blachę i do pieca.
Do krokietów zamiast mąki pszennej użyłam mąki ryżowej. Były one więc bezglutenowe i tym samym nieco lżejsze. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na krokiety serowo-ziemniaczane.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na krokiety z ziemniaków i sera białego.
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie)
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 25 dkg białego sera
- 8 listków bazylii
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 2 łyżki masła

Jak zrobić krokiety serowo-ziemniaczane.
Ziemniaki ugotować, lekko wystudzić po czym przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, biały ser, mąkę ryżową, sól, pieprz, kminek oraz drobno krojone listki bazylii. Mieszać do dokładnego połączenia się składników.
Wyrobione ciasto wyłożyć na blat roboczy. Z ciasta oddzielać małe kulki, formować z nich podłużne wałki, które następnie delikatnie spłaszczać w dłoniach. Jeśli dłonie nam się kleją, delikatnie podsypać ciasto od czasu do czasu odrobiną mąki ryżowej.
Gotowe krokiety przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego krokieta delikatnie skropić roztopionym masłem.
Krokiety piec w 200 stopniach Celsjusza przez 45 minut. W połowie czasu pieczenia krokiety przewrócić na drugą stronę. Podawać jako dodatek do mięs lub polane sosem.

Warto wiedzieć robiąc krokiety serowo-ziemniaczane.
Całe ziarna kminku nadały krokietom bardziej wyrazistego smaku. Mielony kminek nie smakowałby tak samo.
Jeśli chcemy zamrozić krokiety, zróbmy to przed ich upieczeniem. Uformowane w kulki i spłaszczone krokiety należy lekko posmarować olejem i ułożyć jeden obok drugiego w małych odstępach w plastikowym pojemniku.
Lubisz krokiety? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem.

Świetne danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam