Zbierałam się już od jakiegoś czasu z upieczeniem ciasta Ambasador i dodaniem przepisu na to ciasto na bloga. Jakoś tak się często składało, iż piekłam akurat inne ciasto bądź po prostu nie miałam odpowiedniej okazji, aby to ciasto podać. Aż do teraz, gdyż jeden z członków rodziny miał imieniny i były one dobrym pretekstem do przygotowania tego właśnie ciasta.
Ciasto Ambasador to puszysty biszkopt, który po nasączeniu przekłada się kremem budyniowym o dwóch smakach i polewa galaretką. Pierwszy krem budyniowy to krem kakaowy z dodatkiem orzechów i czekolady. W tym kremie wykorzystać można także rodzynki bądź mieszankę bakalii. Drugi krem budyniowy to krem jasny, który zawiera owoce. Mogą to być pomarańcze, mandarynki, ananas lub brzoskwinie. Po złożeniu ciasto jest dość wysokie, dlatego też świetnie sprawdza się podane jako tort urodzinowy bądź po prostu zaserwowane na deser. Zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na ciasto Ambasador i życzę udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Ambasador.
Biszkopt.
- 3 duże jajka
- 20 dkg mąki pszennej
- 18 dkg cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka jajek
Poncz.
- 80 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 15 dkg cukru kryształu
- 4 żółtka
- 6 dkg maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 35 dkg masła
Dodatkowo:
- 2 galaretki pomarańczowe (75 gr każda)
- 600 ml wody
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg czekolady
- 10 dkg ananasa
- 1 duża pomarańcz
Jak zrobić ciasto Ambasador.
Przygotowanie biszkoptu.
Do miski włożyć jajka, białka oraz cukier. Ubijać przez 8-10 minut, po czym dużymi porcjami dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, a kiedy zimny przekroić raz wzdłuż.
Poncz do nasączenia ciasta.
Do kubka wlać wodę, sok z cytryny oraz cukier puder. Bardzo dokładnie wymieszać.
Przygotowanie kremu budyniowego i galaretki.
Do garnka wlać 300 ml mleka, wsypać cukier oraz dodać ekstrakt waniliowy. Zagotować. W kubku wymieszać 200 ml mleka wraz z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, wlać płyn z kubka i mieszając nieustannie doprowadzić do zagotowania. Budyń gotować na średniej wielkości ogniu przez 2-3 minuty, mieszając cały czas. Wystudzić.
Do miski włożyć miękkie masło i rozetrzeć na puszystą konsystencję. Do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. Gotową masę podzielić na dwie części. Do pierwszej z nich dodać kakao, grubo krojone orzechy włoskie oraz kawałki czekolady. Do drugiej masy dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz kawałki pomarańczy.
W garnku zagotować 600 ml wody. Do miski wsypać galaretkę, którą następnie zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Chłodną galaretkę wstawić do lodówki, aby nieco stężała.
Złożenie ciasta Ambasador.
Pierwszy blat biszkoptowy skropić ponczem, pokryć kremem kakaowym, na którym ułożyć drugi blat ciasta. Kolejno, biszkopt skropić ponczem i pokryć kremem jasnym. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę. Ciasto Ambasador wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby masy oraz galaretka bardzo dobrze zgęstniały.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Ambasador.
Biszkopt piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 21 centymetra.
Składniki użyte do przygotowania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
Budyń po ugotowaniu przykrywam folią spożywczą, którą układam bezpośrednio na budyniu. Zapobiega to powstaniu tak zwanego kożucha.
Do kremu jasnego dodałam ananasa z puszki.
Lubisz ciasta z kremem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto z kremem i figami.


Dodaj komentarz