Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to danie, które koniecznie musicie przygotować. Ja robiłam ją w ubiegłym tygodniu na urodziny babci i zaserwowałam ją na zimno jako jedną z przekąsek na urodzinowym stole. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją na ciepło jako na przykład danie obiadowe. Fajnym uzupełnieniem do rolady będzie wtedy puree ziemniaczane oraz surówka.
Przygotowanie rolady serowej zaczynamy od upieczenia “placka” serowego, do zrobienia którego potrzebny jest żółty ser, jajka oraz majonez. Po wymieszaniu wymienionych składników, równomiernie rozprowadzamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu, a później wystudzeniu na serze układamy mięso z piersi kurczaka oraz podsmażone pieczarki. Ja kurczaka doprawiam jedynie solą oraz pieprzem, jeśli ktoś lubi to oprószyć można go przyprawą gyros, mieloną papryką bądź dowolną inną przyprawą do drobiu. Kolejno, ser z kurczakiem i pieczarkami zwijamy w roladę i wkładamy ponownie do piekarnika na około 40 minut. Zapraszam po przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami.
- 50 dkg tartego sera żółtego
- 3 duże jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 60 dkg piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 30 dkg pieczarek
- 10 dkg cebuli
- 2 łyżki ketchupu
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić roladę serową z kurczakiem i pieczarkami.
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i dodać masło. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki, 1/2 łyżeczkę soli i kontynuować smażenie na średnim ogniu przez około 10 minut – z pieczarek powinna całkowicie odparować woda.
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na szerokie pasy, każdy kawałek bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, a potem oprószyć pieprzem oraz solą (pozostałe 3/4 łyżeczki). Ketchup wymieszać z ziołami prowansalskimi.
Tarty ser żółty włożyć do miski, dodać majonez oraz jajka i bardzo dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną formę wyłożyć masę serową równomiernie ją rozprowadzając. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć formę z masą serową. Piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć podpieczony ser i odstawić na 10 minut do wystygnięcia.
Kiedy ser jest już lekko przestudzony ułożyć go na blacie kuchennym nie zdejmując papieru do pieczenia. Ser posmarować ketchupem z ziołami, na nim ułożyć piersi z kurczaka zostawiając około 3-y centymetry puste wzdłuż jedno z dłuższych boków. Na kurczaku ułożyć podsmażone pieczarki. Zaczynając od jednego z dłuższych boków, który ma nadzienie, zwinąć całość w kształt rolady, pomagając sobie papierem do pieczenia, który to w momencie zwijania ostrożnie ściągać z sera. Po zwinięciu składników w roladę owinąć ją papierem do pieczenia, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika i chwilę wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc roladę serową z kurczakiem i pieczarkami.
Ser piekłam w formie do pieczenia o wymiarach 30 na 40 centymetra.
Pieczarki przed ułożeniem na kurczaku powinny być bardzo dobrze odparowane z wody. W przeciwnym razie w trakcie pieczenia rolada namoknie. Również w przypadku kurczaka powinien on być dobrze osuszony przed ułożeniem na serze.
Po upieczeniu sera ja nie ściągam z niego papieru, gdyż później rolując całość jest mi łatwiej to robić, pomagam sobie przy zwijaniu i uzyskaniu właściwego kształtu papierem właśnie.
Ser, po który sięgam najczęściej robiąc roladę serową to ser Gouda. Wykorzystać można dowolny żółty ser.
Zarówno łagodny jak i pikantny ketchup sprawdzi się w tej roladzie. Ja sięgam po ten, który w danym momencie mam akurat w lodówce.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pikantne udka z kurczaka.


Dodaj komentarz