Bez dwóch zdań należę do osób, które uwielbiają owoce morza. Kiedy mam tylko możliwość sięgam po nie w restauracjach bądź przyrządzam w domu. Do owoców morza, które najczęściej królują w moim domu należą krewetki. W moim zamrażalniku zawsze znajdzie się opakowanie lub dwa mrożonych krewetek. Oczywiście zdarza mi się także sięgać po świeże krewetki, jednak mrożone dla mnie osobiście są nieco wygodniejsze. Nie muszę ich od razu przygotowywać, mogę po nie sięgać kiedy mam akurat na nie smak, bądź kiedy chcę zrobić coś szybkiego do jedzenia. Jednym z takich szybkich dań, które można przygotować z krewetek są smażone krewetki z dodatkiem chorizo. Krewetki z chorizo są świetne podane na lunch, kolację bądź obiad. Robi się je ekspresowo i smakują rewelacyjnie. Ja krewetki z chorizo zawsze podaję z dodatkiem świeżej bagietki lub chleba, gdyż lubię maczać pieczywo w lekko pikantnym w sosie z oliwy.
Do przygotowania krewetek z chorizo poza dwoma głównymi składnikami potrzebna jest także oliwa z oliwek, pikantna papryczka oraz czosnek. Składniki smażymy dodając je po sobie, a nie wszystkie na raz. Usmażone krewetki doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy natką. Polecam poniższy przepis na krewetki z chorizo z życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krewetki z chorizo.
- 10 dkg chorizo
- 30 dkg mrożonych krewetek
- 1 łyżka krojonej papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki do podania
Jak zrobić krewetki z chorizo.
Mrożone krewetki włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut, aby się rozmroziły. Kolejno, odlać wodę i lekko odcisnąć krewetki z jej nadmiaru.
Chorizo pokroić na cienkie plasterki, włożyć na patelnię wraz z oliwą i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z drobno krojoną papryczką chili i smażyć przez 1 minutę. Następnie włożyć krewetki i kontynuować smażenie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia oprószyć całość szczyptą soli i pieprzu. Krewetki z chorizo podawać posypane świeżo krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc krewetki z chorizo.
W tym daniu bazuję na mrożonych, niegotowanych i oczyszczonych już krewetkach. Jeśli zdecydujecie się na użycie świeżych krewetek to musicie je bardzo dobrze oczyścić. Oczyszczanie należy zacząć od usunięcia głów, nóg, skorupki, a także ciemnej błony, która przechodzi przez niemalże całą długość krewetek.
Kiełbasę chorizo zastąpić można dowolną lekko pikantną kiełbasą, która ma w sobie dodatek papryki.
Lubisz krewetki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krewetki z tempurze.


Dodaj komentarz