Kotlety z kapusty i ziemniaków to bardzo proste, a w dodatku tanie do przygotowania danie, które sprawdza się podane na obiad. Podstawą tego dania są ugotowane ziemniaki połączone z ugotowaną kapustą oraz przyprawami. Po dokładnym wymieszaniu masa warzywna formowana jest w kulki, które smażone są na oleju. W Anglii danie to znane jest pod nazwą bubble and squeak i często do jego przygotowania Anglicy wykorzystują resztki, które zostały im z obiadu. Te kotlety śmiało podawać można same bądź z dodatkami. Jako dodatek do kotletów dobrze sprawdzają się jajka sadzone, jajka w mundurkach, grillowany boczek, pieczona kiełbasa, sos pomidorowy bądź sos koperkowy. Polecam poniższy przepis na kotlety z kapusty i ziemniaków i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety z kapusty i ziemniaków.
- 25 dkg kapusty włoskiej
- 800 ml wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 40 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kapusty i ziemniaków.
Kapustę włoską oczyścić, drobno poszatkować na szatkownicy bądź pokroić nożem. Włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować całość i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 20 minut. Kolejno, kapustę przelać na durszlak i wystudzić. Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę do ziemniaków, przełożyć do miski i dodać wystudzoną kapustę, koperek, pieprz oraz sól. Z masy warzywnej formować średniej wielkości kulki, które obtaczać w mące, a potem lekko spłaszczać na dłoni. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać kotlety z kapusty i ziemniaków. Kotlety smażyć na średnim ogniu, do momentu w którym są lekko przypieczone z obu stron.

Warto wiedzieć robiąc kotlety z kapusty i ziemniaków.
Z podanych ilości składników wychodzi 8 sztuk średniej wielkości kotletów.
Ziemniaki gotowałam do miękkości przez 20 minut. Do gotowania ziemniaków nie dodawałam soli. Alternatywą dla gotowanych ziemniaków będą ziemniaki pieczone, które najlepiej jest upiec wraz ze skórką.
Kapustę włoską zastąpić można kapustą białą bądź brukselką.
Po przelaniu kapusty na durszlak zostawiam ją do całkowitego wystygnięcia, a przed dodaniem do ziemniaków lekko odciskam z nadmiaru wody.
W tym daniu polecam użyć mączystych ziemniaków takich jak na przykład bryza lub gracja.
Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą.


Takie kotlety są pyszne, a dodatkowo są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek 🙂 Świetny przepis!