Kasza pęczak z grzybami leśnymi to moja dzisiejsza propozycja na wegetariański obiad. Danie to fajnie sprawdza się podane jako część dania głównego bądź samo. Jako dodatek do dania głównego dobrze uzupełnia zarówno mięso jak i ryby. W konsystencji ta kasza z grzybami przypomina nieco risotto, jest równie kremowa i pyszna. W podobny sposób jest także gotowana, gdyż woda dodawana jest cały czas w trakcie gotowania, a nie cała na raz.
Przygotowanie kaszy z grzybami zawsze zaczynam od namoczenia i wypłukania kaszy. Kaszę płuczę w jednej, czasami dwóch wodach w zależności od tego jak czysta jest pierwsza woda, w której robię płukanie. Wypłukaną kaszę dodaję do lekko podsmażonej z grzybami i czosnkiem cebuli i dolewając stopniowo wodę gotuję całość na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję śmietankę, a w międzyczasie doprawiam danie jeszcze solą oraz pieprzem. Zapraszam po poniższy przepis na kaszę pęczak z grzybami leśnymi i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kaszę pęczak z grzybami leśnymi.
- 15 dkg grzybów leśnych
- 10 dkg cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 20 dkg kaszy pęczak
- 100 ml śmietanki (30%)
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka masła
- pęczek natki pietruszki
Jak zrobić kaszę pęczak z grzybami leśnymi.
Kaszę pęczak włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Wypłukać i odlać wodę.
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć do garnka i dodać masło. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez minutę. Kolejno, dodać grzyby i smażyć przez 2-3 minuty. Do podsmażonych grzybów wlać 200 ml wody i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodać kaszę, sól, pieprz i część wody. Wodę należy dodawać w małych ilościach, nieustannie cały czas w trakcie gotowania. Mieszając od czasu do czasu kaszę gotować na małym ogniu, do momentu w którym będzie miękka. Na 10 minut przed zdjęciem kaszy z ognia dodać śmietankę. Kaszę pęczak z grzybami leśnymi podawać posypaną świeżo-krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc kaszę pęczak z grzybami leśnymi.
Do przygotowania kaszy z grzybami użyć można zarówno surowych jak i mrożonych grzybów leśnych. Mrożonych grzybów nie ma potrzeby rozmrażać przed dodaniem, natomiast surowe należy oczyścić, a większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby leśne można ewentualnie zastąpić pieczarkami.
Mi ugotowanie kaszy pęczak do miękkości zajmuje przeszło godzinę. Danie to gotuję na małym ogniu, mieszam w miarę często po każdym kolejnym dolaniu wody.
Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bigos.

Dodaj komentarz