Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to ciasto, które zawsze wychodzi i które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne. To ciasto drożdżowe zrobiłam z truskawkami, gdyż na nie to właśnie zaczął się sezon, jednak równie dobrze jak truskawki z ciastem drożdżowym łączą się także inne owoce. Zarówno borówki, jagody, rabarbar, jabłka, wiśnie, czereśnie oraz wiele innych owoców świetnie odnajduje się w tymże cieście. Tę drożdżówkę z truskawkami i kruszonką podać można na śniadanie, na deser bądź na kolację. Zarówno dodatek mleka, kakao bądź kawy będzie do niej idealny.
Przygotowanie drożdżówki z truskawkami zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Do ciasta poza mąką, cukrem, jajkami oraz masłem dodaję jogurt oraz drożdże. Ciasta drożdżowe najczęściej robię z dodatkiem mleka jednak często zdarza mi się je zastępować jogurtem, kefirem lub maślanką. Tak też było i tym razem. Wszystkie składniki połączyłam od razu ze sobą, nie ucierałam osobno jajek z cukrem ani nie dodawałam składników po sobie. Ciasto wyrabiałam w miarę długo, gdyż około 8 minut. Kiedy ciasto mi wyrosło, włożyłam je do formy do pieczenia i dodałam truskawki. Ciasto posypałam kruszonką, a po jego wyrośnięciu piekłam je przez około godzinę. Przed pokrojeniem ciasto bardzo dobrze wystudziłam. Jeśli macie w domu świeże owoce to polecam Wam poniższy przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
- 60 dkg mąki pszennej
- 30 dkg jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 duże jajka
- 5 dkg masła
- 3 dkg świeżych drożdży
- 40 dkg świeżych truskawek
- 8 dkg cukru pudru
Kruszonka:
- 8 dkg mąki
- 4 dkg masła
- 4 dkg cukru pudru

Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
Kruszonka przygotowanie: w miseczce połączyć miękkie masło z mąką oraz cukrem pudrem.
Jogurt wlać do miseczki, lekko podgrzać po czym dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wanilię, jajka, miękkie masło oraz lekko wyrośnięte drożdże. Składniki wymieszać, a następnie wyrabiać przez 8 minut. Ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny, lekko odgazować po czym równomiernie rozłożyć w formie do pieczenia. Truskawki umyć, osuszyć, przekroić każdą na pół bądź na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Kolejno, każdy kawałek truskawki wcisnąć w ciasto drożdżowe. Po wierzchu ciasto posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem drożdżowym. Drożdżówkę piec przez 55 minut do 1 godziny.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Drożdżówkę przygotować można w większej na przykład prostokątnej formie do pieczenia, wtedy należy nieco skrócić czas pieczenia ciasta.
Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę truskawkową.


Dodaj komentarz