Macie w domu spory zapas papryki i nie wiecie co z niej przygotować?
Przede wszystkim jeśli papryki macie naprawdę dużo to na pewno powinniście ją zamarynować. Możecie przygotować marynowane kawałki papryki lub sałatkę na zimę z dodatkiem papryki właśnie.
Jeśli jednak ilość papryki jaką macie jest wystarczająca na bieżący użytek tylko, to nadal macie kilka opcji na dania z wykorzystaniem tejże papryki właśnie.
Możecie chociażby zdecydować się na zupę, omlet, czy nadziewaną paprykę.
Oczywiście nie każda papryka nada się do faszerowania. Nie wyobrażam sobie faszerowania papryczki chili. Nie dość, że jest mała to jeszcze bardzo pikantna.
Do faszerowania najlepsze będą okazy papryki słodkiej, które są rozmiarowo duże. Najlepsze do faszerowania będą odmiany papryki takie jak Bell czy Banana.
Ja sięgnęłam po paprykę czerwoną Bell. Tę odmianę dostać można jeszcze w kolorze zielonym i żółtym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na nadziewane papryki.
- 4 duże papryki czerwone
- 2 średniej wielkości cebule czerwone
- 15 dkg sera feta
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
Jak przygotować papryki nadziewane cebulą i fetą.
Papryki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Do nadziewania użyjemy trzech papryk. Czwartą paprykę po rozkrojeniu i wyciągnięciu ziaren pokroić w paski, włożyć na patelnię i dodać krojoną w piórka cebulę oraz oliwę. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodać sól oraz pierz. Podsmażone warzywa wystudzić.
W misce wymieszać pokruszony ser feta, tarty ser żółty oraz podsmażone i zimne warzywa.
Połówki papryk napełnić farszem z miski. Nafaszerowane papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 50 minut.
Upieczone papryki podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dań mięsnych.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc nadziewaną paprykę.

Nie dodałam do farszu dużej ilości soli dlatego, iż ser feta jest słony i dodając więcej soli łatwo przesolić farsz.
Czerwoną cebulę zastąpić możemy cebulą szalotką. Nie używałabym innego rodzaju cebuli poza tymi dwoma, gdyż pozostałe cebule są w smaku dość intensywne.
Lubisz zapiekane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową.
Dodaj komentarz