Szukacie pomysłu na śniadanie? Macie ochotę na coś słodkiego?
Jeśli odpowiedź na oba powyższe pytania brzmi “TAK” to idziecie do sklepu, kupujecie w nim ciasto francuskie i robicie czekoladowe ślimaki 🙂
Słodkie śniadania to dewiza Francuzów. Croissant, bułki z ciasta francuskiego z czekoladą, chleb z dżemem lub innym słodkim smarowidłem. Oczywiście to co podaje się na śniadanie we Francji zależy również od danego regionu, jednak słodkie śniadania są ogólną dewizą kuchni francuskiej. Nie zapominajmy, iż do takiego słodkiego śniadania podaje się kawę, zazwyczaj jest to kawa espresso.
Jeśli macie ochotę poczuć się jak we Francji i zrobić coś więcej jak kanapkę z dżemem, przygotujcie słodkie czekoladowe ślimaki.
Ja nie robię ciasta francuskiego w domu, zawsze kupuję. Może przyjdzie taki dzień i w końcu się zmobilizuję.
Do przygotowania ślimaków czekoladowych potrzebne jest ciasto francuskie, cukier, kakao i masło. Piecze się i je szybko i podawać można je na śniadanie nadal jeszcze ciepłe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na czekoladowe ślimaki.
- opakowanie ciasta francuskiego (275 gr)
- 3 łyżki kakao
- 5 dkg margaryny
- 4 łyżki cukru brązowego
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie wyłożyć na blat, rozwinąć i delikatnie rozwałkować wałkiem (chodzi bardziej o wyrównanie ciasta niż zwiększenie jego rozmiaru).
Masło rozpuścić, wystudzić. Kiedy masło jest już chłodne ale nadal płynne, przesmarować nim ciasto francuskie. Następnie ciasto posypać kakao (kakao przesiewać przez sitko) oraz brązowym cukrem. Ciasto zwinąć w rulon, wzdłuż jego długiej krawędzi. Zawijanie zacząć od jednego z dłuższych brzegów. Całość nie musi być bardzo zbita, rulon może być luźny. Kiedy powstanie nam już coś na kształt wałka, pokroić ten wałek na kawałki o szerokości trzech centymetrów każdy.
Kawałki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Kłaść je na pionowo. Każdy z kawałków spłaszczyć do grubości 1,5 centymetra.
Gotowe ślimaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc czekoladowe ślimaki z ciasta francuskiego.

Kawałki ciasta po wyłożeniu na blachę i spłaszczeniu dłońmi można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem.
Czekoladowe ślimaki najlepiej smakują kiedy są świeżo upieczone.
Lubisz dania z ciasta francuskiego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zawijasy o smaku pizzy.
szybko, słodko i smacznie 🙂
Dokładnie 🙂