W Polsce mamy karpia w śmietanie a Węgrzy mają zupę rybną z karpia z dużą ilością papryki.
Przepis na zupę mam od mojej teściowej, która jest Węgierką. Przyznaję się bez bicia, iż tę zupę robiłam po raz pierwszy w życiu. Rodzina posłużyła mi za testerów albo jak kto woli za chomiki doświadczalne. Przygotowana byłam na wszelkie komentarze zarówno te pozytywne jak i te negatywne. Ku mojemu zaskoczeniu wszyscy byli zupą zachwyceni. Jedyne uwagi jakie dostałam były takie, iż mogłam dodać więcej papryki. Pomijam, iż użyłam jej cztery łyżki!
Zupa rybna jest tradycyjną zupą węgierską i podawana jest głównie jako danie wigilijne w okresie świątecznym.
Może się skusicie i w tym roku na Święta zamiast karpia w śmietanie przygotujecie tę zupę właśnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na zupę rybną.
Wywar rybny:
- 80 dkg ogonów rybnych
- 1 żółtka papryka
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 40 dkg cebuli
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka masła
- 2,5 litra wody
Dodatki:
- 1 1/2 łyżka soli
- 1 kg filetów z karpia
- 30 dkg ikry rybnej
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Dodatkowo: makaron do serwowania.
Jak zrobić węgierską zupę rybną.
Wywar: do garnka włożyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz masło. Przesmażyć na średnim ogniu przez trzy minuty. Po trzech minutach dodać słodką oraz ostrą paprykę w proszku, smażyć kilka sekund. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa, ogony rybne oraz wodę. Zagotować i gotować na małym ogniu od momentu zagotowania się zupy przez 40 minut.
Kiedy wywar jest już ugotowany, przelać go przez gęste sitko. Z ogonów wybrać ości i zostawić tylko mięsne części. Warzywa tak jak i rybę przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte warzywa wraz rybą zmiksować, po czym przelać ponownie przez gęste sitko po to, aby wyeliminować możliwie jak największą ilość ości w zupie.
Gotowy wywar wstawić ponownie na ogień, dodać sól, filety z karpia, liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Zagotować. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po dziesięciu minutach dodać ikrę rybną i kontynuować gotowanie przez kolejnych 5 minut.
Zupę podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc paprykową zupę rybną.

Do wywaru rybnego użyłam ogonów rybnych (ogony z karpia), które miały bardzo dużo mięsa. Ogony rybne zastąpić możecie dowolną selekcją małych ryb.
Gotowy wywar w miarę możliwości trzeba przetrzeć kilka razy przez gęste sito i koniecznie zmiksować. Mi udało się praktycznie uniknąć ości w wywarze.
Sięgnęłam po filety z karpia. Dzwonki z karpia mają więcej ości dlatego z nich zrezygnowałam.
Lubisz dania rybne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę w sosie musztardowym.
Dodaj komentarz