Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to ciasto, które zawsze wychodzi i które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne. To ciasto drożdżowe zrobiłam z truskawkami, gdyż na nie to właśnie zaczął się sezon, jednak równie dobrze jak truskawki z ciastem drożdżowym łączą się także inne owoce. Zarówno borówki, jagody, rabarbar, jabłka, wiśnie, czereśnie oraz wiele innych owoców świetnie odnajduje się w tymże cieście. Tę drożdżówkę z truskawkami i kruszonką podać można na śniadanie, na deser bądź na kolację. Zarówno dodatek mleka, kakao bądź kawy będzie do niej idealny.

Przygotowanie drożdżówki z truskawkami zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Do ciasta poza mąką, cukrem, jajkami oraz masłem dodaję jogurt oraz drożdże. Ciasta drożdżowe najczęściej robię z dodatkiem mleka jednak często zdarza mi się je zastępować jogurtem, kefirem lub maślanką. Tak też było i tym razem. Wszystkie składniki połączyłam od razu ze sobą, nie ucierałam osobno jajek z cukrem ani nie dodawałam składników po sobie. Ciasto wyrabiałam w miarę długo, gdyż około 8 minut. Kiedy ciasto mi wyrosło, włożyłam je do formy do pieczenia i dodałam truskawki. Ciasto posypałam kruszonką, a po jego wyrośnięciu piekłam je przez około godzinę. Przed pokrojeniem ciasto bardzo dobrze wystudziłam. Jeśli macie w domu świeże owoce to polecam Wam poniższy przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Drożdżówka

Składniki na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 duże jajka
  • 50 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g świeżych truskawek
  • 80 g cukru pudru

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru pudru
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Drożdżówka

Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.

Kruszonka przygotowanie: w miseczce połączyć miękkie masło z mąką oraz cukrem pudrem.

Jogurt wlać do miseczki, lekko podgrzać po czym dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wanilię, jajka, miękkie masło oraz lekko wyrośnięte drożdże. Składniki wymieszać, a następnie wyrabiać przez 8 minut. Ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny, lekko odgazować po czym równomiernie rozłożyć w formie do pieczenia. Truskawki umyć, osuszyć, przekroić każdą na pół bądź na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Kolejno, każdy kawałek truskawki wcisnąć w ciasto drożdżowe. Po wierzchu ciasto posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem drożdżowym. Drożdżówkę piec przez 55 minut do 1 godziny.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Drożdżówka

Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.

Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Drożdżówkę przygotować można w większej na przykład prostokątnej formie do pieczenia, wtedy należy nieco skrócić czas pieczenia ciasta.

Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę truskawkową.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Drożdżówka
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *