Jakoś tak wyszło, iż kolejny weekend z rzędu zrobiłam ciasto bez pieczenia. Do przygotowania tegoż ciasta wykorzystałam okrągłe biszkopty jako bazę ciasta, mus czekolady, mus malinowy i galaretkę z malinami. Przepis na ciasto czekoladowo-malinowe macie poniżej. Zachęcam do zrobienia tego ciasta 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto czekoladowe z malinami.
Mus czekoladowy:
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 12,5 dkg mascarpone
Mus malinowy:
- 12,5 dkg malin
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 12,5 dkg mascarpone
- 7 gr żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Galaretka z malinami:
- 12,5 dkg malin
- 2 galaretki malinowe (75 gr każda)
- 500 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty (10 dużych plus 10 dkg małych)
Jak zrobić ciasto czekoladowo-malinowe.
Mus czekoladowy: do garnka wlać 100 ml śmietany kremówki, zagotować. Do gorącej kremówki dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić.
200 ml kremówki ubić na sztywno. Kolejno, dodać mascarpone i zimny krem czekoladowy. Ubić całość razem robotem ręcznym (kilka sekund).
Mus malinowy: świeże maliny zmiksować, przetrzeć przez gęste sitko. Wodę wlać do małej miseczki, wsypać żelatynę po czym odstawić na 10 minut. Kolejno, żelatynę podgrzać 30 sekund w mikrofalówce i wymieszać z przetartymi malinami. Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodać mascarpone i gęstniejący sos malinowy. Ubijać kilka sekund.
Galaretka z malinami: wodę zagotować. Kiedy gorąca rozpuścić w niej galaretki. Schłodzić.
Złożenie ciasta: okrągłą formę wyłożyć biszkoptami, na które wylać tężejący mus czekoladowy. Włożyć na 5 minut do lodówki. Na masę czekoladową wylać mus malinowy. Schłodzić ponownie w lodówce kilka minut. Na musie malinowym ułożyć maliny, które zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe z malinami.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 20-u centymetrów.
Miałam akurat w domu resztki różnych biszkoptów dlatego też do ciasta wykorzystałam zarówno małe jak i duże sztuki.
Do ciasta dodałam także kilka listków świeżej mięty.
Szukasz przepisów na ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Cytrynowiec bez pieczenia.

Dodaj komentarz