Skrzydełka z kurczaka zazwyczaj robię pieczone w piekarniku. Marynuję je wstępnie przez kilka godzin w marynacie na bazie papryki, czosnku i oleju a potem piekę. Robiąc wczoraj obiad stwierdziłam, iż dla odmiany skrzydełka przyrządzę w wersji smażonej. I tak powstały skrzydełka w cieście piwnym. Podałam je z pikantnym sosem chili.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na skrzydełka kurczaka w cieście piwnym.
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka soli
Ciasto piwne:
- 22 dkg mąki pszennej + 2 łyżki do oprószenia
- 300 ml piwa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Jak zrobić skrzydełka w cieście piwnym.
Skrzydełka włożyć do garnka, dodać łyżkę soli i zalać wodą. Podgotować przez 20 minut. Wodę odlać a skrzydełka wystudzić.
Do miski wbić jajko. Dodać sól, proszek do pieczenia, piwo i przesianą mąkę pszenną. Wymieszać na masę o jednolitej konsystencji (najlepiej ręczną ubijaczką).
Zimne skrzydełka kurczaka oprószyć mąką. W głębokim garnku rozgrzać olej. Oprószone mąką skrzydełka panierować w cieście piwnym i od razu wykładać na gorący olej. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Upieczone skrzydełka wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc skrzydełka w cieście piwnym.
Do smażenia wykorzystałam olej słonecznikowy.
Oleju w garnku powinno być sporo. Skrzydełka powinny bowiem swobodnie w nim swobodnie pływać. W trakcie smażenia skrzydełka trzeba przewrócić na drugą stronę, tak aby obie strony były dobrze podpieczone.
Oprószone mąką skrzydełka zanurzać w cieście piwnym bezpośrednio przed ich włożeniem na gorący olej.
Szukasz przepisów na skrzydełka z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone skrzydełka w marynacie.
Dodaj komentarz