Ciasta na bazie biszkoptu, które łączą w sobie owoce i krem to jedne z tych ciast, które lubię piec. Smakują zawsze moim gościom, mi i mojemu mężowi 🙂 Takim chociażby ciastem jest ciasto z musem śliwkowym.
Zazwyczaj piekę ciasta jabłkowe takie jak szarlotka czy ciasta z musem jabłkowym. Od czasu do czasu zdarza mi się sięgać również po inne owoce. Tak tez było i w tym przypadku. W cieście znalazły się śliwki mirabelki.
Ciasto jest wyjątkowo smaczne. Dzięki musowi śliwkowemu jak i śmietanie kremówce nie jest ono suche a wręcz przeciwnie, jest wilgotne i aromatyczne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto z musem.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
- 1 Śnieżka w proszku (60 gr)
- 200 ml mleka
- 2 galaretki agrestowe (75 gr każda)
- 400 ml wody
- 1 łyżka żelatyny
Mus śliwkowy:
- 1,2 kg śliwek
- 150 ml wody
- 10 dkg cukru kryształu
- 4 łyżki żelatyny
Dodatkowo: okrągłe biszkopty
Jak zrobić ciasto z bitą śmietaną i śliwkami.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Kiedy białka są już dość sztywne małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie.
Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia. Żółtka rozmieszać widelcem. Do ubitych z cukrem białek, na przemian dodawać mąkę z proszkiem i żółtka. Delikatnie ale w miarę szybko wymieszać całość.
Formę wyłożyć papier do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 min. Upieczone ciasto wystudzić a następnie przekroić wzdłuż raz na dwie połowy.
Bita śmietana: wodę zagotować. Kiedy wrząca wsypać galaretki i żelatynę. Dobrze wymieszać a następnie wystudzić. Do miski wlać zimne mleko, dodać Śnieżkę po czym ubić na sztywno. Do ubitej masy dodać tężejącą galaretkę. Ubić mikserem na masę o jednolitej konsystencji.
Mus śliwkowy: śliwki pokroić na kawałki, włożyć do garnka. Dodać cukier i wodę. Zagotować i gotować do momentu, aż śliwki zmiękną. Dość ciepłe owoce zdjąć z ognia, zmiksować a następnie dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu odstawić całość do stężenia.
Złożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wylać 1/2 tężejącego musu śliwkowego. Na musie ułożyć okrągłe biszkopty, jeden obok drugiego. Wstawić ciasto do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu z lodówki na biszkopty wylać tężejącą bitą śmietanę. Wstawić ciasto ponownie do lodówki do całkowitego stężenia bitej śmietany. Po wyjęciu z lodówki na bitą śmietanę wylać pozostałą część musu śliwkowego, na który wyłożyć drugą część biszkoptu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc biszkopt z musem śliwkowym.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 20 na 30 centymetrów.
Zarówno mus śliwkowy jak i bita śmietana powinny być dość dobrze tężejące w momencie ich wylewania na ciasto. Nie powinny być natomiast zbyt sztywne.
Lubisz ciasta owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką.
Dodaj komentarz