Ciasta z owocami cieszą się w moim domu wyjątkowym powodzeniem. Po cieście jabłkowym przyszedł czas na ciasto gruszkowe. Ciasto to przygotowałam na bazie mąki bezglutenowej ryżowej. Już jakiś czas temu odkryłam, iż gruszki świetnie komponują się ze smakiem ciasta czekoladowego. Zresztą nie tylko gruszki, gdyż również jabłka oraz kiwi fajnie sprawdzają się w tym cieście. Poniżej zostawiam Wam zatem przepis na ciasto gruszkowe bezglutenowe i życzę udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na czekoladowe ciasto z gruszkami.
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 3 miękkie gruszki (50 dkg)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 8 dkg cukru pudru + 1 łyżka do posypania ciasta
- 1 łyżeczka margaryny
- 10 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej + 1 łyżeczka
Jak zrobić ciasto gruszkowe bezglutenowe.
Do miski włożyć jajka, sól oraz cukier puder. Ubić na masę o jednolitej, puszystej i niemalże białej konsystencji. Do ubitych jajek małą strużką dodać olej cały czas ubijając. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodać przesiane przez sitko suche składniki czyli kakao, mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
Okrągłą formę do pieczenia wysmarować 1 łyżeczką margaryny i wysypać 1 łyżeczką mąki ryżowej. Następnie wylać ciasto, w którym ułożyć pokrojone na ćwiartki gruszki skórką do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto gruszkowe bezglutenowe.
Użyłam okrągłej, metalowej formy do tarty o średnicy 25-u centymetrów.
Wybrałam gruszki Carola. Były one wyjątkowo słodkie i soczyste. Nie obierałam ich ze skórki, gdyż była ona bardzo miękka i jej ściąganie nie miało sensu. Z gruszek usunęłam pestki po czym każdą gruszkę przekroiłam na 4 duże ćwiartki.
Jajka wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Szukasz przepisów na ciasta bezglutenowe z owocami? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę bezglutenową.
Dodaj komentarz