Tatar z tofu i selera
||||

Wegański tatar z selera i tofu

Mój kolejny już przepis na tatara z warzyw a konkretnie z selera korzeniowego. Do przygotowania tatara wykorzystałam także ser tofu, pesto, orzeszki pinii oraz prażoną cebulkę. Zdecydowałam się nie podawać tatara z żółtkiem jajka, zastąpiłam je zielonym pesto dzięki czemu tatar jest całkowicie wegański.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tatar z selera i tofu
Tatar z selera

Składniki na tatar z selera.

  • 600 g selera korzeniowego
  • 360 g sera tofu
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżeczka krojonej papryczki chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • zielone pesto, orzeszki pinii, cebula prażona

Jak zrobić tatar z selera.

Selera i ser tofu pokroić w 2-u centymetrową kostkę. Wymieszać z olejem oraz 1 łyżeczką soli po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folia aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza a 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co najmniej raz przemieszać. Po upieczeniu selera i tofu lekko wystudzić i bardzo drobno posiekać.

Posiekane składniki włożyć do miseczki, dodać 1/2 łyżeczkę soli, pieprz, oliwę, drobno krojoną papryczkę chili oraz sok z cytryny. Wymieszać. Podawać z pesto, prażoną cebulką oraz orzeszkami pinii.

Tatar wegański z selera
Tatar z selera

Warto wiedzieć robiąc tatar z selera i tofu.

Selera przed upieczeniem obrałam ze skórki.

Do pieczenia selera dodałam olej ale można również użyć oliwy z oliwek.

Tatar z selera i tofu podawać można sam, z pieczywem lub jako dodatek do innych dań.

Szukasz przepisów na tatara wegeteriańskiego? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Tatara z pieczonych warzyw.

Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis. Chodź ugotowany seler ma wysoki IG. Osobiście jestem zwolennikiem diety śrudziemnomorskiej. Ciekawi mnie pomysł nazwy Tatar. Dlaczego? A nie pieczony seler z tofu, poprostu.?

    1. Każdy je to co lubi. A jeśli chodzi o samą nazwę to selera posiekałam, podałam z dodatkami i całość wyglądała jak tatar stąd nazwa. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *