Mój kolejny już przepis na tatara z warzyw a konkretnie z selera korzeniowego. Do przygotowania tatara wykorzystałam także ser tofu, pesto, orzeszki pinii oraz prażoną cebulkę. Zdecydowałam się nie podawać tatara z żółtkiem jajka, zastąpiłam je zielonym pesto dzięki czemu tatar jest całkowicie wegański.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tatar z selera.
- 60 dkg selera korzeniowego
- 36 dkg sera tofu
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta białego pieprzu
- 1 łyżeczka krojonej papryczki chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- zielone pesto, orzeszki pinii, cebula prażona
Jak zrobić tatar z selera.
Selera i ser tofu pokroić w 2-u centymetrową kostkę. Wymieszać z olejem oraz 1 łyżeczką soli po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folia aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza a 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co najmniej raz przemieszać. Po upieczeniu selera i tofu lekko wystudzić i bardzo drobno posiekać.
Posiekane składniki włożyć do miseczki, dodać 1/2 łyżeczkę soli, pieprz, oliwę, drobno krojoną papryczkę chili oraz sok z cytryny. Wymieszać. Podawać z pesto, prażoną cebulką oraz orzeszkami pinii.

Warto wiedzieć robiąc tatar z selera i tofu.
Selera przed upieczeniem obrałam ze skórki.
Do pieczenia selera dodałam olej ale można również użyć oliwy z oliwek.
Tatar z selera i tofu podawać można sam, z pieczywem lub jako dodatek do innych dań.
Szukasz przepisów na tatara wegeteriańskiego? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Tatara z pieczonych warzyw.
Bardzo fajny przepis. Chodź ugotowany seler ma wysoki IG. Osobiście jestem zwolennikiem diety śrudziemnomorskiej. Ciekawi mnie pomysł nazwy Tatar. Dlaczego? A nie pieczony seler z tofu, poprostu.?
Każdy je to co lubi. A jeśli chodzi o samą nazwę to selera posiekałam, podałam z dodatkami i całość wyglądała jak tatar stąd nazwa. Pozdrawiam