Kiedy tylko dynia pojawia się w sklepach kupuję jej większą ilość i mrożę ją w formie puree. Takie puree mam zazwyczaj na kilka miesięcy. Puree wykorzystuję do przygotowania dań słodkich jak i dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się w pączkach, drożdżówkach, ciastach ale również w sosach do makaronów, zupach oraz jako dodatek do puree ziemniaczanego. Puree robię zarówno z dyni zwyczajnej jak i z dyni piżmowej. To przygotowane z dyni piżmowej jest mniej słodkie niż to z dyni zwyczajnej przez co sprawdza się lepiej w daniach wytrawnych. Puree zrobione z dyni zwyczajnej jest rewelacyjne do ciast. Ma nie tylko słodszy smak niż to z dyni piżmowej, ale także zdecydowanie bardziej intensywny kolor. Zachęcam Was do robienia domowego puree, gdyż jego przygotowanie jest bardzo proste.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na puree z dyni.
- 1 duża dynia (dowolny rodzaj)
Jak zrobić puree z dyni.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około trzech centymetrów każdy, ułożyć skórką do dołu na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Po upieczeniu dynię wystudzić, wyjąć pestki i za pomocą blendera lub malaksera zmiksować na masę o jednolitej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc puree z dyni.
W zależności od wielkości i rodzaju dyni może ona potrzebować nieco więcej lub mniej czasu w piekarniku. Zawsze warto sprawdzić dynię w trakcie pieczenia widelcem.
Osobiście nigdy nie usuwam z dyni pestek przed jej upieczeniem. Pestki jak i skórkę zdejmuję zawsze z upieczonej i wystudzonej dyni. Kiedy dynia jest miękka pestki i skórkę usuwa się zdecydowanie łatwiej.
Puree przechowywać do kilku dni w lodówce. Ja zawsze wkładam puree do małych, plastikowych pojemników i trzymam je w zamrażalniku.
Szukasz przepisów na dania z dyni? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią.
Dodaj komentarz