Sos na majonezie z korniszonami
||||

Sos tatarski

Sos tatarski jest połączeniem majonezu z marynowanymi w occie warzywami. W zależności od tego po jaką wersję sosu sięgniemy, znajdziemy w nim korniszony, kapary, natkę pietruszki bądź szczypiorek. Ja od zawsze robię i najbardziej lubię sos tatarski z dodatkiem marynowanych grzybów. Na tę wersję sosu mam dla Was przepis poniżej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sos z korniszonami
Sos tatarski z majonezem

Składniki na sos tatarski.

  • 100 g marynowanych grzybków (u mnie pieczarki)
  • 40 g białej cebuli
  • 100 g ogórków korniszonów
  • 100 g majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 50 g kwaśnej śmietany

Jak zrobić sos tatarski.

Ogórki i grzyby drobno posiekać, odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę. Do miski włożyć pokrojone warzywa, majonez, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać. Sos przetrzymywać w lodówce.

Sos z marynowanymi grzybkami i korniszonami
Sos tatarski z korniszonami

Warto wiedzieć robiąc sos tatarski.

Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach a następnie odcisnęłam z nich sok. Nie obierałam ich ze skórki.

Użyłam domowego majonezu. Domowy majonez możecie zrobić według przepisu TUTAJ.

Do sosu dodać można kapary, szczypiorek, natkę pietruszki, sok z cytryny, musztardę. Osobiście najbardziej lubię sos zrobiony tylko i wyłącznie ze składników podanych przeze mnie w przepisie.

Byłam bardzo ostrożna jeśli chodzi o ilość użytej soli i pieprzu. Zarówno ogórki jak i grzybki mają intensywny smak i według mnie dodanie soli czy pieprzu powinno ograniczyć się do minimum.

Sos podałam z jajkami ugotowanymi na twardo. Sos tatarski świetnie sprawdza się również podany ze smażoną rybą, jako smarowidło do kanapek, dodatek do wędlin oraz śledzi.

Szukasz przepisów na sosy do mięsa ? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos peri-peri.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *