Sos tatarski jest połączeniem majonezu z marynowanymi w occie warzywami. W zależności od tego po jaką wersję sosu sięgniemy, znajdziemy w nim korniszony, kapary, natkę pietruszki bądź szczypiorek. Ja od zawsze robię i najbardziej lubię sos tatarski z dodatkiem marynowanych grzybów. Na tę wersję sosu mam dla Was przepis poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos tatarski.
- 10 dkg marynowanych grzybków (u mnie pieczarki)
- 4 dkg białej cebuli
- 10 dkg ogórków korniszonów
- 10 dkg majonezu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 5 dkg kwaśnej śmietany
Jak zrobić sos tatarski.
Ogórki i grzyby drobno posiekać, odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę. Do miski włożyć pokrojone warzywa, majonez, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać. Sos przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sos tatarski.
Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach a następnie odcisnęłam z nich sok. Nie obierałam ich ze skórki.
Użyłam domowego majonezu. Domowy majonez możecie zrobić według przepisu TUTAJ.
Do sosu dodać można kapary, szczypiorek, natkę pietruszki, sok z cytryny, musztardę. Osobiście najbardziej lubię sos zrobiony tylko i wyłącznie ze składników podanych przeze mnie w przepisie.
Byłam bardzo ostrożna jeśli chodzi o ilość użytej soli i pieprzu. Zarówno ogórki jak i grzybki mają intensywny smak i według mnie dodanie soli czy pieprzu powinno ograniczyć się do minimum.
Sos podałam z jajkami ugotowanymi na twardo. Sos tatarski świetnie sprawdza się również podany ze smażoną rybą, jako smarowidło do kanapek, dodatek do wędlin oraz śledzi.
Szukasz przepisów na sosy do mięsa ? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos peri-peri.
Dodaj komentarz