Terrina to wywodzące się z Francji danie, podobne do pasztetu jednak mające nieco mniej kremową od niego konsystencję. W skład terriny wchodzić może mięso, warzywa bądź ryby. Tradycyjna terrina pieczona jest w tak zwanej kąpieli wodnej, jednakże terriny na zimno na przykład z grillowanych warzyw bądź łososia nie wymagają pieczenia. Terrinę podaje się na zimno, jest ona zatem idealna jako przekąska.
Poniżej znajdziecie przepis na terrinę wieprzową z pistacjami. Jest to terrina pełna mięsa, gdyż poza mielonym mięsem wieprzowym znajduje się w niej także spora ilość wędzonego boczku. Świetnym dopełnieniem mięsa okazały się być orzechy pistacje, które w terrinie nie tylko świetnie się prezentują, ale nadają jej również interesującego smaku. Tę terrinę polecam podawać z korniszonami oraz musztardą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na terrinę wieprzową z pistacjami.
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 5 dkg pistacji
- 10 dkg cebuli szalotki
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka masła
- 40 dkg boczku wędzonego w plastrach (22 plastry)
Jak zrobić terrinę wieprzową z pistacjami.
Orzechy pistacje włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wodę odlać, a z orzechów usunąć skórkę.
Cebulę szalotkę obrać, drobno pokroić i włożyć na patelnię wraz z masłem. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać wino i wyrabiać dłonią przez 5 minut. Mięso powinno wchłonąć wino, a całość powinna stać się dość dobrze napowietrzona. Kolejno, dodać sól, pieprz, jajko, podsmażoną cebulę oraz pistacje i bardzo dobrze wyrobić.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym ułożyć w niej plastry boczku. Forma powinna być bardzo dokładnie pokryta boczkiem i powinien on wychodzić także nieco poza jej brzegi. Następnie do formy włożyć masę mięsną, plastry boczku założyć ku środkowi, tak aby całkowicie przykryć nimi mięso. Na spód piekarnika wstawić metalową brytfannę wypełnioną wodą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić terrinę. Terrinę piec przez 1 godzinę i 30 minut. Upieczoną terrinę całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc terrinę wieprzową z pistacjami.
Plastry wędzonego boczku powinny być bardzo cienkie i długie. Najlepiej jest sięgnąć po gotowy już boczek krojony w plastrach.
Użyłam silikonowej formy do pieczenia o wymiarach 35 na 12 centymetra.
Lubisz dania z wieprzowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Polędwiczkę w sosie słodko-kwaśnym.


Dodaj komentarz