Pieczenia ciąg dalszy. W końcu udało mi się kupić świeże drożdże. Nie było wcale łatwo. Dwa tygodnie próbowałam je dostać w moim lokalnym sklepie. Wszyscy chyba w tym samym czasie postanowili piec domowe pieczywo stąd i ten brak drożdży. Ale teraz już są i nakupiłam ich więcej tak aby mieć w razie “W”.
Moje serowe drożdżówki piekłam wczoraj. Wyszły mi puszyste, mięciutkie i po prostu rewelacyjne. Słodkie bułki z serem bez dwóch zdań kojarzą mi się z Polską i z moim dzieciństwem. Tutaj gdzie mieszkam obecnie takich drożdżówek nie ma. Zresztą ja bardzo lubię wszystkie praktycznie drożdżówki (nie powinnam ich jeść bo staram się unikać mąki) ale czasami nie mogę się powstrzymać 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówki z serem.
- 50 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 5 dkg masła bez soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 dkg cukru pudru
- 2 dkg drożdży
- 320 ml mleka
- otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- szczypta soli
Masa serowa:
- 50 dkg białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 20 dkg cukru pudru
- 3 łyżki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- białko do posmarowania bułek
Jak zrobić drożdżówki z serem.
Do miseczki włożyć drożdże, 2 łyżki mleka, 1 łyżkę cukru pudru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski włożyć cukier puder, sól oraz jajko i żółtko. Utrzeć na masę o puszystej konsystencji. Kolejno dodać wyrośnięte drożdże, mleko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy. Wymieszać, dodać płynne i nadal letnie masło. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Masa serowa: mielony ser wymieszać z jajkiem, cukrem pudrem i budyniem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę. Delikatnie wyrobić aby ciasto odgazować po czym rozwałkować na prostokąt wielkości około 45 na 30 centymetrów. W razie potrzeby w trakcie wałkowania ciasto odrobinę podsypać mąką.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę serową. Ciasto złożyć na trzy. Zaczynając od prawej strony założyć 1/3 ciasta ku środkowi. Część drożdżową bez sera posmarować białkiem tak aby skleić tą część z kolejną częścią. Na posmarowaną część założyć kolejną część ciasta zaczynając od lewej strony (wrzuciłam na mojego Instagrama zdjęcia jak to u mnie wyglądało).
Ciasto posmarować po wierzchu białkiem a następnie wyciąć z niego paski o szerokości 3,5 – 4 centymetry każdy. Trzymając za dwa przeciwległe boki skręcić każdy pasek ciasta raz lub dwa razy. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułek posmarować dodatkowo białkiem. Bułki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec bułki przez 20 do 25 minut (kwestia piekarnika, bułki mają być lekko przypieczone). Upieczone bułki wystudzić najlepiej na metalowej kratce.
Lukier: do miski wsypać cukier puder. Na początek dodać dwie łyżki soku pomarańczowego. Ucierać przez 10 minut najlepiej robotem kuchennym. Ja wykorzystałam 3 łyżki soku pomarańczowego i lukier był idealny.
Zimne bułki polać po wierzchu lukrem. Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc drożdżówki z serem.
Na pewno nie będziecie w stanie upiec wszystkich bułek jednocześnie. Ja zazwyczaj zostawiam pierwszą blachę w ciepłym miejscu a pozostałe w tym samym czasie odstawiam w chłodniejsze miejsce. Dopiero kiedy pierwsza blacha ląduje w piekarniku kolejną blachę przynoszę do w ciepłego miejsca.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z kakao i liczi.
Dodaj komentarz