Ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą to sprawdzone ciasto, które zawsze się udaje. To ciasto robiłam już kilka razy i najczęściej było to z okazji imienin lub urodzin. Jest ono bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe, a do tego naprawdę łatwe do przygotowania. Podstawą tego torciku czekoladowego jest ciasto czekoladowe, które robię z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz kakao. Ciasto czekoladowe po upieczeniu przekrawam na pół, nasączam ponczem z soku z cytryny oraz pomarańczy i wypełniam kremem.
Krem, który wykorzystuję w tym cieście to krem ze śmietanki, mascarpone, czekolady oraz cukierków trufli. Najpierw w gorącej śmietance rozpuszczam czekoladę i cukierki, studzę i łączę z mascarpone. Do części kremu dodaję kawałki pomarańczy, a część pozostawiam bez dodatków, gdyż tę część wykorzystuję do dekoracji. To ciasto czekoladowe sprawdza się podane na deser oraz jako torcik urodzinowy. Polecam Wam poniższy przepis na ciasto czekoladowe z masą truflową i pomarańczą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą.
Ciasto czekoladowe:
- 14 dkg mąki pszennej
- 12 dkg cukru kryształu
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 3 jajka “L”
- szczypta soli
- 2 dkg ciemnego kakao
Krem truflowy:
- 200 ml śmietanki 36%
- 12 dkg pomarańczy
- 60 ml soku pomarańczowego
- 40 ml soku z cytryny
- 15 dkg cukierków trufli
- 5 dkg gorzkiej czekolady
- 5 dkg mlecznej czekolady
- 25 dkg serka mascarpone
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą.
Ciasto czekoladowe przygotowanie.
Do miski włożyć jajka, cukier kryształ oraz szczyptę soli. Ubijać przez około 8 minut lub do momentu, w którym masa jajeczna stanie się puszysta. W tym momencie wolną strużką wlać olej, a po nim rozpuszczoną lecz chłodną czekoladę. Następnie wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą, proszkiem i kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać do niej ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Upieczone ciasto czekoladowe wystudzić i przekroić raz wzdłuż.
Krem czekoladowy i złożenie ciasta.
Do garnka wlać śmietankę, zagotować i zdjąć garnek z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę gorzką oraz mleczną, a także pokruszone cukierki trufle. Mieszać tak długo, aż czekolada i cukierki się rozpuszczą. Krem czekoladowy schłodzić. Do miski wlać zimny krem i ubijać go przez 1-2 minuty mikserem. Następnie dodać mascarpone i ubijać razem przez około minutę. Kolejno, do 2/3 kremu dodać kawałki pomarańczy, a 1/3 kremu pozostawić pustą.
Sok z cytryny połączyć z sokiem pomarańczowym, po czym dokładnie nasączyć wierzch obu blatów czekoladowych.
Pierwszy blat czekoladowy pokryć kremem z pomarańczą, na którym ułożyć drugi blat. Boki oraz wierzch ciasta udekorować kremem bez dodatku pomarańczy. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby krem dobrze zgęstniał.

Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą.
Ciasto czekoladowe piekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 20-u centymetrów.
Składniki użyte do przygotowania ciasta czekoladowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić można w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Kawałki pomarańczy, które dodałam do kremu oczyściłam z białej błonki, gdyż ta bywa gorzka.
Torcik po wierzchu udekorować można także pokrojonymi cukierkami truflami.
Lubisz ciasta z kremem czekoladowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Torcik czekoladowy z borówkami i bananem.


Dodaj komentarz